Национална (не)заступљеност

Ведрана Кулага Симић

Када Срби на нивоу БиХ, у њеним заједничким институцијама, захтијевају и боре се за нешто што им по Уставу и припада, често се из бошњачких табора може чути: “Ено, Срби опет са својим захтјевима”, “опет нешто измишљају”, “ено их опет траже нешто само да сруше државу БиХ”.

Да се српски представници не буне и “дижу” глас без разлога, показала је анализа коју је затражио Савјет министара БиХ у вези са националном заступљеношћу руководећих кадрова у институцијама БиХ.

У овом тренутку подаци говоре више од хиљаду ријечи, јер је доказано да се Бошњаци налазе на већини руководећих мјеста у институцијама у БиХ, а некима потпуно господаре.

У Министарству безбједности од десет руководећих мјеста, пет припада Бошњацима, док се у одбрани четири налазе у њиховом власништву. Ништа боља слика се не добије ни кад се сагледају кадрови у безбједносним агенцијама.

Најзанимљивија информација од свих је да је ову анализу затражио баш један од тих “руководећих” кадрова Садик Aхметовић, који ево већ други мандат под својом чизмом држи Министарство безбједности.

Засметало је Aхметовићу именовање Горана Зупца на мјесто директора Државне агенције за истраге и заштиту БиХ.

Мало је рећи да му се његов захтјев обио о главу, јер је показано и доказано оно што је знао и Aхметовић, а и многи други - Бошњака је највише запослено на руководећим мјестима.

Aнализа коју је затражио Савјет министара БиХ добра је полазна тачка и подлога за све оне који годинама уназад упозоравају, за добробит свих, да на нивоу БиХ постоје бројне непотребне институције, јер сада могу и да прстом упиру у националну заступљеност руководећих кадрова у њима.

Реално гледајући, Срби, као и Хрвати имају право да буду незадовољни.  

Бошњаци држе превише конаца у својим рукама и то мора да се мијења, а национални баланс мора да буде успостављен и то што прије, јер како другачије успоставити било какав ред у овој земљи.

Поред тога, не би било лоше направити и својеврсну анализу институција које “држе” Бошњаци, чисто ради илустрације, и упоредити их са онима којима руководе припадници других народа. Наравно, никога не треба амнестирати од резултата лошег рада, али корелација направљена у овом смислу била би више него илустративна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана