Начелници

Горан Маунага

Милош Шмитран, начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту у градској управи Бањалуке, за вријеме три мандата на тој функцији богатији је за три стана. То је, дакле, стан по мандату и, ако њега питате, то није много, поготово зато што је, како он тврди, све стечено законито и поштено.

Ради се о три стана у центру града, а од тога, два су на најелитнијим и најскупљим локацијама, уз Господску улицу и код хотела "Босна". Од њих је Шмитран направио три пословна простора која данас успјешно рентира. Чак и ако као тачну узмемо његову тврдњу да је све то купио од плате, ко ће повјеровати да је тачно да је те станове купио по цијени од 1.000 КМ по квадратном метру. И то још 2005. и 2007. године, када је цијена на тој локацији износила и по неколико хиљада марака.

А и да их је добио по тој цифри, свако ко зна гдје се налазе ти станови и како се крећу њихове цијене, знаће да ту нису чиста посла, да има нешто "необично" у позадини. Јер, у противном, поставља се питање зашто нико од нас обичних смртника не може да дође до стана на тој локацији и по таквој цијени.

Та три стана, поред друга два која је, како каже, наслиједио од мајке и од тетке, само су оно за шта се, ево, сада и јавно зна. Сличних чиновника на државним јаслама толико се намножило да би, ако бисмо писали о сваком од њих, те приче толико личиле јадна на другу да би врло брзо заситиле и јавност, увијек гладну истине. Непотизам, корупција, брзо богаћење, некретнине, дупле функције, примања већа од предсједникових, честа путовања и боравак на дестинацијама које већина становника Српске никад ни видјети неће.

Бахатост и убрзано богаћење породице Стојнић, која почива на "заслугама" начелника Одјељења за финансије у бањалучкој градској управи Радмиле Стојнић, већ смо описали и доказали. Тужилаштво истражује и злоупотребе начелника Одјељења за финансије у општини Бијељина Милорада Софренића. Он службеним аутомобилом општине Бијељина мјесецима обилази фудбалске утакмице, а потпредсједник је и Фудбалског савеза Српске. То за шта је Софренић пријављен, само је једна од његових блажих злоупотреба.   

Све док Шмитране, Стојниће, Софрениће, Бањце не почну истраживати надлежна тужилаштва, и подносити извјештаје, а судови кривце осуђивати, они ће красти од свих нас. Систем јесте дијелом крив кад се такви нађу на одговорним функцијама, али несавјесно понашање је, ипак, њихова лична одговорност, што ће, ако за то не одговарају, урнисати ово друштво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана