Набави па баци

Милијана Латиновић

Република Српска је ушла у трећу годину борбе против вируса корона. Судећи према тренутној епидемиолошкој ситуацији крај пандемије је веома близу. Или није. И прошлог љета ситуација се смирила, па нас је на јесен корона ударила репом. Још силније и јаче.

Међу првима у региону Српска је обезбиједила вакцине против вируса корона за своје грађане, шест различитих врста. Свако је имао и има право да изабере да ли ће се вакцинисати и којом од понуђених вакцина, потпуно бесплатно. Било је оних који су свјесни значаја имунизације за своје здравље похрлили на пунктове да приме прву, другу, па и трећу дозу, а било је и оних који нису вјеровали ни у вирус, ни у вакцину.

Имали су право да не вјерују, али не и да својим понашањем угрожавају остале. Неки су се вакцинисали искључиво да би могли да путују у иностранство.

Било како било, вакцине су обезбијеђене и понуђене грађанима потпуно бесплатно. Након нешто више од годину, колико у Српској траје вакцинација против вируса корона, искориштено је око 730.000 доза прве, друге и треће дозе. Међутим, због истека рока пропало је више од 620.500 доза.

У вријеме када су болнице биле пуне и стотине обољелих дисало само захваљујући респиратору многи су тврдили да вирус не постоји, ако и постоји направио га је човјек у лабораторији, све је само игранка фармацеутског лобија, политичара и томе слично.

Вјероватно у свакој тој тези има и понека истина. Како год да је направљен вирус је узео данак и то је истина. Знају то најбоље они који су изгубили најмилије. Њима нико нема право да каже да је корона неки смијешан вирус, шарена лажа. Они знају да није.

Да ли су фармацеути зарадили? Па сигурно да јесу. Ако ништа друго зарадили су на парацетамолу и витаминима које смо сви куповали у неограниченим количинама.

Оно што је сигурно да нисмо имали вакцине сви би на сав глас псовали и власт и опозицију какви су што нису обезбиједили вакцине и пуштају јадан народ да се пати, умире и томе слично. Да се вакцинација плаћала редови пред пунктовима за имунизацију били би километарски, људи би се отимали баш као за брашно и тоалет папир на почетку пандемије.

Овако кад је све бесплатно одмах је сумњиво и одмах је ту безброј теорија поткријепљених којекаквим постовима са друштвених мрежа, оних који о свему све знају. Не дај Боже да се неко од тастатура коментатора позвао на изјаву неког љекара. Зато смо данас ту гдје смо, са више од пола милиона бачених вакцина којима је истекао рок. Да их није било очи би једни другима вадили. Народу нико никада угодио није.


 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана