На висини задатка

Милијана Латиновић

Појава смртоносног вируса корона узнемирила је грађане широм свијета, а колико је ситуација озбиљна потврђује чињеница да су читави градови, па и земље, претворени у карантин.

Озбиљност ситуације схватили су и надлежни у Републици Српској. На изненађење многих који су мислили да ће наше институције реаговати тек када буде прекасно, Српска је ову пошаст са Далеког истока дочекала спремно, смирено, опрезно и без панике.

А да је заиста тако свједоче сви потези надлежних који су повучени у протеклих неколико дана с намјером да буде заштићено становништво.

Било је очекивано да ће вирус кад-тад стићи и у Српску, јер се увелико проширио у европским земљама и региону. У тренутку када је потврђен први случај заразе, јавност је о њему обавијештена, а сви који су били у контакту са том особу тестирани су и стављени у изолацију.

Од првог дана надлежни су јавно говорили о важности превентиве те да сваки становник Српске треба и мора да се придржава правила, јер тиме штити себе и своје најмилије.

Нису џаба наше баке говориле да је чистоћа пола здравља, а то би требало и данас да свима буде на уму. Можда звучи пресмијешно када највиши званичници земаља позивају становништво да, између осталог, редовно пере руке, али је и те како озбиљна порука у вријеме када се смртоносни вирус, за који још нема вакцине, убрзано шири планетом.

Надлежни у Републици Српској јуче су отишли корак даље показавши одговорност на највишем нивоу. Одлучено је да све основне и средње школе те факултети буду затворени до 30. марта и да буду забрањена сва јавна окупљања с циљем спречавања ширења вируса. Осим тога наложено је свим здравственим установама да сачине план рада у ванредним околностима, а биће затражене и оштрије контроле на граничним прелазима. Званичници из Српске нагласили су да ће бити успостављена још јача комуникација са представницима Свјетске здравствене организације с циљем сарадње и изналажења рјешења за превазилажење овог проблема.

С обзиром на то да је вирус корона у РС потврђен код двоје ученика и двије одрасле особе, за сваку похвалу је то што су школе одмах затворене, без чекања да број заражених буде већи.

Одговорност у овом случају показали су и грађани, који упркос страху не паниче и придржавају се мјера превенције. А у цијелој причи у вези са вирусом корона на висини задатка били су и новинари, који су на новинске ступце и у етер пуштали искључиво тачне и провјерене информације, не ширећи панику. Одговорно сви заједно морамо наставити даље. И не заборавите, прање руку је обавезно!


 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана