На путу за нигдје

Ведрана Кулага Симић

БиХ је у ћорсокаку. Ту смо реченицу у посљедње вријеме чули небројено пута. Небројено пута смо читали и слушали о састанцима лидера странака, засједањима разних институција на којима се расправљало и тражило рјешење за отворена питања у БиХ.

БиХ ће поново и данас бити тема у Европском парламенту на сједници Спољнополитичког комитета, који ће разматрати нацрт резолуције о напретку БиХ у 2013. години.

Шта ће са ове сједнице бити поручено БиХ, остаје да се види, али је чињеница да се у нацрту изражава забринутост због чињенице да политичка неслагања отежавају законодавне активности и онемогућавају да се спроведу судске одлуке.

То, нажалост, није ништа ново. Јер сваким даном је све теже побрајати и разумјети састанке (јавне и тајне), одласке у Брисел, Будимпешту, Праг и силне изјаве које су давали учесници састанака и исте разумјети, јер често изгледа као да нису били ни близу једни другима, а камоли сједили за истим столом.

Послије посљедњег, одржаног у Прагу, постало је јасно да представници бошњачког и хрватског народа не могу да се договоре о заједничком моделу спровођења европске одлуке, ни након активног учешћа најодговорнијих из европске породице...

Постало је јасно и да су, а на то су указали и представници странака из РС, ови састанци постали бесмислени и непотребни, јер напретка нема.

Пробијени су и могући и немогући рокови да се постигне договор, а чини се да то прихватају и представници европске заједнице који, изгледа, полако дижу руке од БиХ.

Јер чему да се пишу и подносе стално исти извјештаји у којима једино стоји "договора нема, лидери морају да дођу до заједничког рјешења". Иста слова и иста слика данима, мјесецима, годинама... И то само око једног питања - питања "Сејдић-Финци". А шта је са осталим проблемима који стоје пред БиХ?

Чињеница је да нам нису потребни састанци по иностранству који све више личе на туристичка путовања, већ конкретна рјешења и да идемо даље. У супротном ћемо стићи нигдје. А на тај смо пут већ добро загазили.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана