На правом колосијеку

Слободан Пухало
На правом колосијеку

"Жељезнице Републике Српске" полако али сигурно стварају услове да што прије ухвате корак са окружењем, за којим заостају када је о инфраструктури и возном парку ријеч.

У исто вријеме, настоје да у што краћем року регулишу своје обавезе према запосленима, којима дугују на име разлике у платама и за регрес. На том путу велику помоћ и подршку имају од Владе Републике Српске којој је стало до тога да ЖРС чврсто стану на своје ноге.

Сљедеће три године требало би да буду кључне у томе, јер у разне пројекте овог јавног предузећа биће инвестирано нешто мање од пола милијарде марака. Као прво, биће модернизована пруга од Добоја до Новог Града и од Добоја до Зворника, што ће омогућити да возови возе брже и безбједније.

Јер, пругама ће, између осталих, тутњати четири гарнитуре од по девет модерних путничких вагона "талго" из Шпаније , као и око шест стотина теретних вагона. За њихово одржавање и оправке биће ремонтоване и припремљене радионице у Добоју, Бањој Луци и Приједору. Те инвестиције биће реализоване до краја 2012. године када ће, према ријечима министра за саобраћај и везе Републике Српске Недељка Чубриловића, ЖРС бити конкурентне свом окружењу и више неће заостајати у погледу инфраструктуре и опремљености вагонима.

У склопу модернизације пруге, биће изграђени сигнално-безбједносни уређаји на прузи од Костајнице код Добоја до Јошавке. Уговор о томе вриједан 6,7 милиона евра крајем минуле године потписале су ЖРС и њемачка компанија "Талес".

Ријеч је о набавци и уградњи сигнално-безбједносних уређаја и обезбјеђењу станица. Са првим знацима прољећа, заједно са ремонтом пруга, кренуће се у остварење овог пројекта које ће трајати двије године. У том периоду биће уграђена најсавременија електроничка заштита тако да више на прузи неће постојати механички или други сигнали са застарјелом технологијом. На тај начин биће добро заштићене не само жељезничке станице, већ и пружни прелази, који су били недовољно обезбијеђени и на којима се неријетко догађају несреће.

У исто вријеме ЖРС радиће на измирењу дугова према добављачима, али и запосленима. Комитентима, којима су највише "кратки", вратиће дугове путем кредита од двадесет милиона КМ и то послије одржавања Скупштине акционара. Сва заостала примања, која су настала промјеном коефицијента плата прије три године, биће исплаћена свим радницима ЖРС. На томе се увелико ради па су ти заостаци исплаћени за четири од укупно десет мјесеци. ЖРС су, кажу, на правом колосијеку и тамо треба и да остану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана