На посао!

Ведрана Кулага Симић

Још и прије него што су затворена бирачка мјеста у БиХ тог 2. октобра, кренуле су критике на изборни процес, притужбе на крађу гласова, инжењеринг, а тачку на цијелу причу јуче је ставила Централна изборна комисија БиХ.

Резултати избора су званично утврђени, а и ове године, као и свих оних иза нас, али и оних које тек долазе, важи правило да онај ко губи има право да се љути.

Реалност, међутим, мора бити прихваћена.

Посебно турбулентно протеклих дана било је у Сребреници гдје је српски блок, окупљен око једног кандидата, коначно и успио да изађе као побједник из изборног циклуса. Бурно је било и у Бијељини гдје су свакодневно пљуштале оптужбе за крађу гласова, организовани протести и тражена правда.

Иако појединци поручују да за њих борба за власт још није окончана, уз опаску да у рукаву имају озбиљне аргументе као и доказе, чини се да је то, ипак, куповина времена, односно покушај да се наниже још неколико бурних дана.

Тај инат треба да буде остављен по страни, и прихваћен пораз јер увијек има побједника и губитника. Приче о томе ко је за то крив, да ли овај или онај одбор, овај или онај члан треба да се премјесте у страначке и коалиционе оквире, а онима који су добили мандате од ЦИК-а и народа омогући почетак рада на новим или новим/старим руководећим позицијама.

Стање у многим општинама у Српској је далеко од идеалног и нови челници треба да што прије засучу рукаве и ухвате се у коштац са цијелим спектром проблема - од функционисања саме администрације до потреба суграђана у најудаљенијим кућама на подручјима неког града или општине.

Новоизабрани или реизабрани треба да оправдају повјерење које им је дато на изборима јер им нико не гарантује да ће на тим позицијама и провести четири године, колико им мандат траје.

Изборна тачка је стављена, барем на резултате. Сада слиједи тежи дио посла. Идући локални избори су, по правилима, за четири године и тада ће се видјети ко је радио, а ко не, али и ко је само знао да критикује, галами, оптужује…

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана