На PIC-у ништа ново

Мирослав Филиповић
На PIC-у ништа ново

Дводневно засједање Управног одбора Савјета за примјену мира (PIC) у БиХ у Сарајеву није донијело ништа спектакуларно ново осим отрцаних фраза о неиспуњавању услова потребних за убрзање европског пута земље и наводне забринутости међународне заједнице због тог застоја и насртаја на територијални интегритет и суверенитет земље.

Уз оцјену да су домаће институције о питању суштинских питања у земљи радиле по принципу топло-хладно, и да је у ствари једино OHR истински расположен за испуњавање услова потребних за сопствено гашење (које сасвим сигурно неће услиједити прије октобарских избора, а због техничке процедуре вјероватно и мјесецима послије тога) завршило је још једно засједање PIC-а.

Међутим, једно је сигурно, и ова сједница PIC-а потврдила је да ће OHR и "бонска овлашћења" високог представника још једно извјесно вријеме одлучивати о свим важним питањима у земљи.

Наравно, посебан акценат бирократија OHR-а ставиће на предстојеће изборе у земљи и процес формирања власти. И тако се они боре за европске вриједности и европски пут земље, јер по њима испада да је немогуће да земља добије демократску власт без међународне контроле што није случај ни у једној земљи чланици фамозног УО PIC-а.

И послије ове сједнице PIC-а у земљи остаје немилосрдни и неприкосновени владарски дух међународне управе да господари животом и смрћу и лебди изнад устава и закона Српске и БиХ.

Парадоксално је да је PIC честитао БиХ чланство у Савјету безбједности Уједињених нација, којем је земља приступила иако није ријешила спорна питања на којима се упорно инсистира када је ријеч о гашењу OHR-а.

Ова формула вјероватно може задовољити его западних дипломата и међународних представника, који зарађују баснословне суме новца, али не може више бити начин за прави, европски напредак земље.

То је остатак прошлости који земљу држи у стању међународног протектората и ропства.

И тако, традиционално, животари БиХ од PIC-а до PIC-а. У паузама између тих сједница, само накратко, као сунчев зрак усред периода киша и поплава, изненада исплива могућност домаћег политичког договора и компромиса, укидања виза, испуњавања услова за транзицију OHR-а, напретка на путу ка Европској унији... До идуће сједнице PIC-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана