На опрезу

Милијана Латиновић

Република Српска ускоро ће ући у трећу годину борбе са вирусом корона, који је однио хиљаде живота и чини се не намјерава да стане. Иако смо се сви надали да је до краја битке с вирусом остало још само мало и да ћемо крај пандемије видјети много раније, чини се да идемо из битке у битку и да рат с короном нема краја.

Љето је смирило ситуацију и донекле вратило точак живота на прави колосијек. Бројке су биле све мање, “ковид” одјељења у болницама све празнија и све је изгледало као да се полако будимо из тог ружног сна који је предуго трајао. Путовали смо и дружили се уз дозу опреза и одговорности.

Међутим, с првим данима ове године све је кренуло низбрдо.

Српска је јуче забиљежила рекордних 1.057 новозаражених, а с обзиром на километарске редове пред АРИ и “ковид” амбулантама широм Републике евидентно је да је корона у офанзиви и да смо славља платили најскупљом цијеном, здрављем. На тестирање, као и на преглед код љекара чека се данима, јер напросто ни они у бијелим мантилима нису свемогући. Поједини домови здравља су усљед огромног притиска почели да се реорганизују и редовне услуге пружају само у првој смјени те већину својих капацитета усмјеравају у АРИ и “ковид” амбуланте.

Непрегледни редови су у ово празнично вријеме забиљежени и испред дежурних апотека, гдје је завладала општа помама за кућним тестовима на корону.

Пети талас пандемије донио је нови, омикрон сој, који се, по свему судећи, брже шири, али, на срећу, бар код вакцинисаних не прави теже компликације. Ипак, болнички кревети се поново пуне и никоме није свеједно када чује да сваки дан неко из његове околине заврши на респиратору или нажалост изгуби битку.

Да не бисмо и сами постали дио корона статистике, морамо мислити на себе и своје ближње. Ако сами себи не помогнемо, нико нам други помоћи неће. Јер још није готово и, нажалост, не знамо до када ће трајати.

Због свега тога потребно је да и даље будемо опрезни, да поштујемо епидемиолошке мјере и покушамо да се сачувамо од заразе, да не завршимо у болничком кревету.

Не треба да заборавимо да због здравља које је приоритет свих приоритета морамо поштовати мјере и зарад опстанка привреде и очувања радних мјеста, јер од нечега морамо живјети и када пандемија прође.

Свако ново затварање докрајчило би и привреду, која је једва успјела да санира посљедице пандемије и крене напријед. Зато нам не преостаје ништа друго него да будемо опрезни и одговорни и у овој години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана