На нишану

Вељко Зељковић
На нишану

Група републиканских америчких сенатора послала је недавно допис главном тужиоцу Међународног кривичног суда (МКС) Кариму Кану у ком му се пријети посљедицама ако овај суд изда налоге за хапшење израелских званичника због дешавања у појасу Газе.

Сенатори сматрају да МКС настоји да казни - легитимне акције самоодбране. Поручили су и да ће сваку издату потјерницу схватити не само као пријетњу суверенитету Израела већ и САД.

- Циљајте Израел и ми ћемо вас циљати - упозорили су ови сенатори у свом писму поручујући да ће свака даља акција окончати сву америчку подршку МКС-у. Писмо су потписали лидер мањине у Сенату Мич Меконел из Кентакија, као и сенатори Том Котон из Арканзаса, Марша Блекбурн из Тенесија, Кати Бојд Брит из Алабаме, Тед Бад из Сјеверне Каролине, Кевин Крамер из Сјеверне Дакоте, Тед Круз из Тексаса, Бил Хагерти из Тенесија, Пет Рикетс из Небраске, Марко Рубио и Рик Скот са Флориде, те Тим Скот из Јужне Каролине. САД, иначе, нису потписница Римског статута и не признају јурисдикцију МКС-а над палестинским територијама. У писму је такође наглашен Закон о заштити америчких службеника, који забрањује савезним, државним и локалним владама да помажу МКС-у и овлашћује предсједника САД да користи сва потребна и одговарајућа средства за ослобађање било које особе из САД или савезника притвореног од стране МКС-а.

Како то да за САД и америчке савезнике не важе међународно право и правда, док су за остатак свијета обавезујући?! Амерички сенатори су на овај начин само још једном показали у каквом ми то свијету данас живимо, али и како право и правду доживљавају у Вашингтону. Уосталом, то смо могли видјети и на примјеру Хашког трибунала, чији су највећи спонзор биле управо САД. Тада су им, за њихове потребе, требали наводно право и правда како би се исписала нека накарадна историја, те оправдале њихове војне интервенције на балканским просторима. Али када се у свијету деси нешто што им геополитички не одговара, тада се и велике цивилне жртве занемарују. Пријети се судијама, и то ријечима: “На нашем сте нишану”.

Одраз је ово менталног склопа америчке спољне хегемонистичке политике, којој се све више земаља покушава одупријети. Уосталом, то смо могли видјети и на примјеру гласања у Генералној скупштини у УН, у којој се недавно разматрало усвајање резолуције о Сребреници. Велики, натполовични број земаља показао је отворени бунт, гласајући против или исказујући уздржаност, уз поруку како се ради о политичком акту.

Да можда ипак има наде, односно да сила ипак не побјеђује увијек, говори и недавни случај - Европски суд за људска права донио је одлуку у којој се наводи да су уведене санкције двојици руских бизнисмена - незаконите.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана