На листи БОРС-а

Дарко Момић

Актуелни предсједник Борачке организације Републике Српске генерал Миломир Савчић први је генерал на челу БОРС-а и први који на ту функцију није дошао директно из страначких редова.

Руку на срце, није тајна да је приликом доласка у фотељу првог борца РС 2014. године имао подршку опозиције, прије свега СДС-а који је “своје” делегате локалних Борачких организација инструисао да у “бици на Козари” гдје је била изборна Скупштина БОРС подрже Савчића. Али исто тако није тајна ни да за протеклих пет година није повукао ниједан потез за који се може рећи да је био по диктату или наредби из те странке.

Ако су његови захтјеви упућени према власти којима је тражио побољшање положаја борачке популације у одређеним тренуцима ишли у корак са опозиционим прикупљањем политичких поена, то никако не значи да је то радио зато што је то било у интересу СДС-а или опозиције већ зато што је то било у интересу демобилисаних бораца, ратних војних инвалида, породица погинулих и заробљених и свих осталих категорија из борачке популације. Истина је да је знао да вреба тренутке када је власт била нешто рањивија, али није их користио да ради против власти, већ да од ње искамчи неку нову привилегију или бар обећање на чијем испуњавању је касније инсистирао, а које је опет значило побољшање положаја популације коју представља.

Оне који ствари мјере једнаким кантаром зато није изненадило када је у септембру ове године поново добио двотрећинску подршку и по узору на свог претходника Пантелију Ћургуза освојио други мандат на челу БОРС-а. То је била практична потврда да је добро радио свој посао, а нови докази за ту тврдњу стигли су у протеклих петнаестак дана. Прво је министар безбједности БиХ и функционер СДС-а Драган Мектић јавно подерао чланску карту БОРС-а и оптужио генерала Савчића да ради у корист власти, а недуго за њим је предсједник Организације старјешина ВРС генерал Милован Милутиновић који не крије наклоност према владајућој структури осуо дрвље и камење по првом човјеку БОРС-а.

“Нападају ме зато што би жељели да будем средство за остваривање њихових политичких циљева, али док сам на њеном челу нећу дозволити да Борачку организацију увуку у политику, нити да она служи за било каква политичка поткусуривања. Да сам хтио да се борим за власт био бих у некој политичкој партији, а не у Борачкој организацији и зато не желим да будем ничији ни вјетар у леђа, ни вјетар у прса када се ради о политици и формирању власти”, одговорио им је генерал Савчић.

Према свему што је до сада урадио нема разлога да му се не вјерује, само што зебњу буди чињеница да је идентично говорио и Пантелија Ћургуз, али само до пред крај другог мандата. Елем, генерал Савчић је први предсједник БОРС-а који на ту функцију није дошао директно из страначких редова, видјећемо да ли ће бити и први који са ње неће отићи директно на изборну листу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана