На годишњи о трошку државе

Маријана Миљић Бјеловук

Институције БиХ заузимају посљедње мјесто по свим параметрима у свијету, али по расипништву држе убједљиво прво мјесто и не дозвољавају да им та позиција буде пољуљана и доведена у питање.

Иако се годинама позива на штедњу, чак и на сједницама Парламента, у ревизорском извјештају о раду Парламента БиХ ревизори су изнијели податке да су посланици и остали запослени у овој институцији лани чак и на годишњи одмор путовали са службеним возилима.

Поред тога, нису штедјели новац ни за вожњу по граду, а у налозима за путовања наведено је да дневно прелазе и више од 100 километара, па је сасвим јасно да појединци нису аутомобиле користили само за пословне састанке већ и за своје приватне потребе.

Поред наведених замјерки, Парламент БиХ лани је потрошио и више о д 180.000 марака за набавку два аутомобила од којих један кошта више од 100.000, што значи да су прекршили правилник о коришћењу возила у институцијама БиХ, јер могу да набављају само далеко јефтинија возила.

Поред свега наведеног, треба истаћи и то да је за посланике, делегате и остале запослене у Парламенту БиХ искеширано на милионе марака за плате, "паушале" и остале обичним грађанима непознате накнаде.

Иако су правилници којима је регулисано коришћење службених аутомобила, и према ријечима самих ревизора, нејасни и неодређени, то сасвим сигурно није разлог за коришћење аутомобила без икакве потребе.

Јер на тај начин посланици и сви запослени у Парламенту БиХ показују само да њихова жеља за трошењем буџетског новца нема границу и да ће у БиХ овако како јесте бити све док надлежни не почну да раде искључиво у интересу грађана.

Не само Парламент, већ све институције БиХ, једном за свагда треба да постану одговорне и да раде оно што обећавају годинама, а то је да штеде новац. До сада је та штедња само спомињана, али никако да буде спроведена у дјело.

Грађани БиХ овакву ситуацију каква јесте неће моћи довијека да трпе и сигурно ће на крају затражити одговорност надлежних за несавјесно трошење њиховог новца и лошу економску ситуацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана