На факултетима за нијансу боље

Данијела Бајић

Тренутна ограничења када је у питању прелазак граница и одлазак у иностранство, али и ослобађање од плаћања школарине за студенте који се упишу на прву годину студија у академској 2020/2021. години утицали су да ове године више средњошколаца одлучи да школовање настави у Српској него што је то било лани.

Ове године у првом уписном року пријавило се тридесетак кандидата више у односу на лани, али то не би добило толико на значају да ове године није око 500 ђака мање завршило средњу школу у односу на прошлу.

У првом уписном року и ове године далеко највише кандидата је било на медицини и Факултету безбједносних наука у Бањалуци, гдје се већ тражи мјесто више.

Међутим, прави успјех ће бити ако надлежни ове бруцоше, који су се усљед тренутних ограничења у кретању због вируса корона усписали на један од јавних факултета у Српској, задрже.

Зато већ сад треба да крену са осмишљавањем стратегије која би студенте задржала у Српској, а не да, чим се све врати у нормалне токове, подигну своја документа и с кофером у руци оду преко границе да студирају на факултетима у Европској унији.

Приликом израде тог плана, који ће и реализовати, треба да имају у виду и љекаре и инжењере који, такође, по завршетку студија у великом броју одлазе да раде у иностранство, бар је тако досад било. 

С друге стране, студијски програми Шумарског, Рударског и Филозофског факултета традиционално и ове године у првом уписном року су били мање атрактивни, а да ли ће уписне квоте на тим факултетима бити испуњене у другом уписном року, тешко је прогнозирати.

Као и претходних година, ови факултети се уздају у другу и трећу шансу. Међутим, не треба заборавити да претходних година ни трећи уписни рок није био сламка спаса и да су на појединим факултетима и буџетска мјеста остала непопуњена.

Прича о уписној политици у Српској је годинама тема број један. Међутим, осим што с времена на вријеме буду смањене уписне квоте на појединим одсјецима, ништа значајније није се промијенило. Факултети се скоро нимало нису прилагодили привреди, што потврђује и број мјеста на одређеним студијским програмима. Ни предавања се данас не разликују много у односу на она од прије десет-петнаест година, осим што је силом прилика уведена настава на даљину и ослобађање од плаћања школарине за бруцоше у наредној академској години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана