Музеј у Јајцу

Свјетлана Шурлан

Чињеница да цртежи познатог словеначког сликара Божидара Јакца данас пропадају у Музеју Другог засједања АВНОЈ-а срамотна је и разочаравајућа не само за руководство Музеја и општину Јајце, него и за ФБиХ која не води рачуна о богатом историјском насљеђу које има прилику да држи.

Чак 293 Јакчева цртежа, након што су 18 година чувана у Бањалуци, нашла су се под влагом у подруму Музеја у Јајцу, препуштена зубу времена и катастрофалним условима смјештаја.

И само особље Музеја не вјерује у опстанак слика с обзиром на то у каквим се лошим условима налазе, у шта смо се увјерили на лицу мјеста, директор Музеја Енес Милак тврди супротно.

Он је у писму упућеном "Гласу Српске" навео како није тачно да су ходници Музеја мрачни, а зграда оронула, иако смо се у то увјерили својим очима, али је избјегао да помене да Јакчева дјела, благо које имају прилику да држе у том музеју, напросто "издишу" од плијесни.

Написао је Милак и како је галерија у којој су цртежи "добро урађен простор", али је заборавио да спомене да је у фебруару окречена, а да већ по ћошковима избија влага.

Срамотно је и да Милак истиче да Захрудин Ћилбур звани Зеко, који је учествовао у обнови Музеја и у њему ради више од десет година, није релевантан да говори у каквом су стању цртежи и сам објекат.

Милак се не либи да истакне како је Зеко "портир и ништа више" иако је сваки од посјетилаца Музеја у посљедњих десет година једину причу о значају АВНОЈ-а могао да чује управо и само од Зеке. Милак се није осврнуо ни на констатацију да општином влада СДА која не мари за Музеј.

Овакво опхођење према вриједном историјском насљеђу какво је оно које чува Музеј је у најмању руку бахато и безобразно и док год се томе не стане у крај и Музеј, а и Јајце ће престати да буду крај у који с љубављу навраћају многобројни југоносталгичари.

Оно што је сигурно је да би цртеже Божидара Јакца требало скенирати, те наћи добар простор у који би били смјештени, јер у објекту који степен по степен иде у земљу, нема шансе да "преживе".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана