“Мултиетничко” Сарајево

Ведрана Кулага Симић

Судбина Српске православне цркве је најбољи показатељ како се у “мултиетничком” Сарајеву не поштују правила равноправности и како је свака изјава која долази од федералних званичника чиста лаж и нови покушај обмане свима који их читају, гледају и слушају.

Од мултиетничког Сарајева није остало ни “м”, а доказ за то је и најава да ће СПЦ и Митрополија дабробосанска бити принуђени да поднесу апелацију Европском суду за људска права у Стразбуру ако јој ускоро не буде враћена зграда Богословије у Сарајеву у којој се налази Економски факултет.

Прича о враћању земљишта СПЦ одавно траје, а њен крај не желе представници града Сарајева, кантона и ФБиХ, јер до сада нису урадили ништа да своју “мултиетничност” покажу на дјелу. Aпелација је, нажалост, једини излаз који је остао јер су све остале покушаје својим лажима и обманама угушили представници Сарајева који су годинама обећавали једно, а у исто вријеме, осим потписа на споразуму, нису урадили ништа. Aпсолутно ништа, јер прошле су скоро три године откако су званично пред камерама и фотоапаратима представници сарајевске општине Стари Град, Владе Сарајевског кантона и Федерације БиХ ставили свој потпис на протокол, којим је предвиђена изградња нове зграде Економског факултета у садашњем Кампусу Универзитета у Сарајеву и његово исељење из објекта Богословије.

Гдје су сада они који су својим потписом обећали да ће СПЦ бити враћено оно што је заправо њено и што јој припада? Гдје су да кажу шта су урадили? Нема их нигдје, јер ништа нису урадили.

И може ли се причати о мултиетничком Сарајеву у којем нема слуха за СПЦ и за оно што јој припада? Сарајево и тамошње власти пали су на још једном испиту и показали да за Србе и све што носи тај префикс нема мјеста у том граду.

Сарајевска власт показала је да скоро сваки договор са представницима православне вјероисповијести остаје само мртво слово на папиру које је унапријед осуђено на пропаст. Јер њих није брига за Српску православну цркву ни за српски народ, а ни за правду и правичност!

И толико о мултиетничком Сарајеву и честитим намјерама оних који њиме ведре и облаче, а изигравају стално друге. И без имало стида бацају прашину у очи. Па и цркви!

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана