Муљање у поплавама

Жељка Домазет

Да је хуманитарна помоћ у БиХ одлучна прилика за пљачку сваке врсте није непознаница у овој земљи. Како су трошена донаторска средства и хуманитарна помоћ током рата и након њега никада није утврђено, али да су се на муци народа обогатили многи то је већ познато одавно.

Колико и шта су све покрали појединци, то се засигурно никада неће ни утврдити.

И кад се народ већ помирио с тим да постратну и ратну пљачку никада нико неће истражити, услиједили су нови покушаји невиђене пљачке народа.

Овога пута умјесто рата, користи се природна непогода. Тако док се још није прецизно утврдила и пописала штета на поплављеним подручјима која се процјењују на више од четири милијарде марака, за само неколико дана само на неплаћању пореза направљена је штета од милион и по марака.

Користећи гужву док је народ гледао како му у неколико тренутака нестаје све оно што је читав живот стварао, људи склони криминалу вјешто су направили спискове према којима им је поплава уништила робу коју су вјешто склонили на друго мјесто.

Акција инспектора SIPA резултирала је хапшењем лица из предузећа "Баувелт" и Управе за индиректно опорезивање и других који су осумњичени да су у криминалној сарадњи покушали да покраду ојађени народ и ову државу не презајући од малверзација сваке врсте.

Ако се има у виду и чињеница да се несрећа људи и овога пута као и у рату и након њега користи за енормна богаћења онда је сасвим сигурно да се ова земља тешко може очистити од најгоре врсте криминала и криминалаца.

Не буду ли се заиста сви ови отворени процеси у вези са криминалом привели крају и не буду ли ове а и друге криминалне групе смјестиле на дугогодишње тамновање иза затворских решетака, мало је вјероватно да ће БиХ стати на ноге и да ће се у њој поштен рад цијенити и исплатити.

Не буде ли отворене и безрезервне борбе против криминала и криминалаца ова земља ће и даље остати уточиште за криминалце и криминал сваке врсте. И у рату и у поплавама и у нормалним условима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана