Муке са војском

Ведрана Кулага Симић

Република Српска је 9. јануара ове године обиљежила свој 26. рођендан. Достојанствено, у миру и уз поруке да само жели да се поштује оно што јој припада.

Ни овогодишње обиљежавање није протекло без одређених негирања историјског значаја тог датума, а ту је и чињеница да припадници Трећег пјешадијског РС пука, који дјелују у Оружаним снагама БиХ, нису били дио прославе за коју су најзаслужнији они чију традицију баштине.

У темеље ове Републике уграђени су животи десетина хиљада војника који су почетком тешких деведесетих година постали дио Војске РС, одбранили српски народ на овом парчету Балкана и дали нам Републику коју данас имамо, коју морамо да чувамо. У знак сјећања на њих и за генерације којима ће то бити дио историје. Велику улогу у томе имају управо припадници српског народа у ОС БиХ јер је њихов задатак да чувају од заборава оно што је урадила ВРС.

Опструкције да они буду дио колоне почеле су још 2016. па су настављене и прошле године када се РС увелико спремала да четврт вијека постојања обиљежи у миру и часно, а војници су након доста дана ишчекивања постројени уз српског члана Предсједништва.

Овог 9. јануара ни ту их није било, а власти у РС ту слику образложиле тиме да не желе ти часни насљедници буду негдје у ћошку. Њихова жеља, као и свих других, јесте да буду јасан и видљив сегмент у обиљежавању Дана Републике.

И није јасно зашто некоме то смета. Зашто неко може да има нешто против тога да јединица буде дио манифестације у Републици из које долази? Зашто се стално враћамо у дане у којима никоме није било лако?

РС је историјска чињеница. Чињеница је и да је 9. јануара она основана и то је њен датум рођења који има свака земља на свијету. Свиђао се тај датум некоме или не, он је чињеница и крајње је вријеме да сага о учешћу припадника Трећег пука, односно припадника Срба у ОС БиХ буде завршена. Никоме њихово учешће у дефилеу или паради, како год, неће нанијети штету. Зато су се и сви надлежни и сложили са идејом предсједника РС да је потребно  измијенити прописе да би одлука о употреби јединица и пукова била искључиво у рукама српског члана Предсједништва БиХ.

Нема више смисла правити од муве слона и дизати тензије у вријеме када треба да мисле како да ову земљу, каква год да је, изведу на прави пут и обезбиједе боље сутра за све оне који и даље вјерују да у њој имају будућност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана