Муке са пасошима

Жељка Домазет

Да су Министарство цивилних послова и Агенција за идентификациона документа и размјену података (ИДДЕЕА) БиХ урадили траљав посао када је ријеч о пасошима, најочитије показује цијела играрија у вези с тим послом којој се крај не назире.

Мјесецима је, уочи истека уговора са фирмом која је штампала пасоше протеклих година,  грађанима бацана прашина у очи када су убјеђивани неће остати без пасоша и да се не брину. Уговор са новим/старим добављачем је потписан али су се проблеми само гомилали. На крају је све отишло толико далеко да су сви они који су хтјели да дођу до пасоша морали да се опредијеле за хитну опцију и умјесто да ове документе плаћају педесетак марака, дају готово четири пута више.

Дозволити да фирма задужена за штампање пасоша нема репроматеријала и да због тога људи на пасоше чекају мимо свих и прописаних и разумних рокова, поготово у љетној сезони када многи путују на одмор, не само да је недопустиво него је ван сваке памети.

У црном колу које нас је све скупа ојадило веле да ће средином овог мјесеца проблем бити ријешен и да ће од "Милбауера" наплатити пенале због пропуста.

Од тога очито сви они који су додатно морали да плаћају нечији нерад неће имати никакве користи. А да ће рјешења бити, многи, поучени досадашњим искуством, и те како сумњају. 

Док се "пеналишу" моћни са моћнима као у утакмици по принципу ко ће кога преварити, никоме на памет не пада да поднесе оставку или да неко буде смијењен са функције на којој се устоличио.

На крају, у овој земљи у којој се не зна ни ко шта ради и ко кога вара, само се може констатовати да једино функционишу преваре, бацање магле и прашине и да сви они који знају за закон и ред не могу ништа ријешити. Наравно, осим ако не плате.

У нормалном демократском свијету у коме се закон поштује, на пасоше се не чека ни десетак дана, а у овој из које одлази свако ко има прилику, чека се и по мјесец и по због нечијег нерада, и личним документима се игра како коме пада на памет.

По принципу "не крепај магарче до зелене траве" и до нове преваре са пасошима или било чим другим, остаје нам да се "чудимо" као и они који су нас на безброј начина преварили преко наших леђа. Поново, до нове преваре...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана