Муке пацијената

Цвија Мркоњић

Редовне анкете које ради Фонд здравственог осигурања РС поново су избациле на површину муке и проблеме са којима пацијенти у домовима здравља и болницама широм Српске свакодневно воде борбу.

Приговори се углавном односе на дуго чекање на прегледе, гужве и нељубазности медицинара, али и лошу хигијену и храну, као и пропусте у наплати партиципације.

Жале се и на то да им се на позиве у здравственим установама почесто нико не јавља.

Ма како некоме изгледали безначајни, ови су проблеми огромни за оне који у домове здравља и болнице долазе зато јер их је мука натјерала.

Мада су се услови у здравственим установама у многим областима несумњиво побољшали, велики проблем је то што су се са истим или сличним проблемима пацијенти суочавали и прије годину и прије пет година.

Чини се да надлежни у здравственим установама и медицинско особље годинама остају глуви на жалбе и приговоре пацијената који се стално понављају.

Свима је јасно и не може се порећи да се тешка ситуација у РС пресликава и на здравство, међутим, бољом организацијом све се може подићи на виши ниво.

Јер љубазност и осмијех, као и јављање на телефон не коштају ништа, а није потребно ни много да би све било чисто и уредно.

Није нерјешиво ни питање гужви и чекања на прегледе.

Руку на срце, у неким стварима кривце не треба тражити само на једној страни. Редови у амбулантама и болницама у неким су случајевима кривица пацијената који долазе ван заказаних термина и то онда када нису у питању хитни случајеви.

Има и међу пацијентима и оних који "траже длаку у јајету" па им ништа не одговара.

Оно што је позитивно је то што су грађани Српске у посљедњим анкетама оцијенили домове здравља и болнице скоро чистом петицом и да је већина генерално задовољна медицинским услугама.

Ипак, недопустиво је да се исти проблеми циклично понављају, јер нису нерјешиви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана