Муке на граници

Ведрана Кулага Симић

Улазак Хрватске у Европску унију проузроковао је велике проблеме БиХ, која је и прије тога била позната као земља неријешених питања, која задају главобољу многима унутар њених граница, али и шире.

Тих првих мјесеци посебан акценат стављен је на домаће привреднике и нове услове са којима су се срели на тржишту те на границу, која је постала препрека за становнике пограничних подручја, који су раније без већих проблема прелазили на супротну страну.

На листи оних које су задесила нова правила прелазака су и становници и сви остали који су користили гранични прелаз у Новом Граду, који је још од те 2013. године затворен за теретна возила. Посљедице тога највише су на својој кожи осјетили привредници и превозници, који су били приморани да траже алтернативне правце, који су и више коштали.

Ситуација је додатно закомпликована када је прошлог љета, због радова са хрватске стране, затворен мост за сав саобраћај. У неколико наврата је било најављено да ће мост бити поново “отворен”, али до тога није дошло, што је додатно продужило агонију.

За нови рок утврђен је крај априла, а локалне власти очекују да би тада тај мост и прелаз поново могао да буде отворен и за теретни саобраћај, али то тек треба да се види, јер се више пута дешавало да нешто буде обећано, усаглашено, а да на крају све падне у воду,  умјесто да земља заблиста.

Нико не каже да се те и друге ствари могу урадити преко ноћи, али до сада се у превише случајева показало да нас је неозбиљност и аљкавост коштала много.

БиХ генерално има великих проблема са границом и на границама, а све то је испливало на површину са уласком Хрватске у ЕУ и мигрантским таласом који је захватио БиХ од прошле године.

Долазак тих избјеглица је показао да нам је граница прешупља и да је пуно отворених пролаза, кроз које се, мимо прелаза, може провући ко пожели, а то може бити свако.

Милиони и милиони марака, евра и других валута су потрошени за ко зна све које, тако рећи, пројекте и друге ствари, односно бачени без потребе, а неке битне ствари за земљу и грађане су остављене по страни. Мигрантска криза је показала да ова и оваква БиХ још није дорасла да се озбиљно носи са бројним изазовима, због чега највише испаштају они који и даље у њој виде своју будућност. Ти будући дани увелико зависе од истрајности, али и од спремности оних који нас воде и имају битне улоге у систему. Свима је јасно да се на компликоване ствари не може брзо ставити тачка, али исто тако свима треба да буде јасно да је отвореност према комшијама, Европи, а тиме и према свијету циљ на којем треба стално да се ради, ако се жели дочекати боље сутра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана