Мука за муком

Милош Васиљевић
Мука за муком

Поскупљење репроматеријала, горива и најскупља сјетва у историје били су увод у проблеме, који су сачекали пољопривреднике широм Српске почетком године, уједно и наговјештај да ће сезона бити тешка.

Суша је учинила своје, од сијена, преко житарица, а кулминација ће бити род кукуруза, који је у најави пољопривредних произвођача катастрофалан, а једино ће кроз силажу успјети да спасе нешто минимално.

У Семберији, која је главна житница Српске, пољопривредници су доведени пред свршен чин, а након још једне година која је испод свих очекивања већ постављају питање, како прехранити стоку и задржати сточни фонд. Људи са села у околини Бијељине свој кућни буџет пуне са њиве, а није риједак случај да је у великом броју породица и једини прилив новца.

Није лако ни у осталим дијеловима Српске, али кукуруз, као пољопривредна култура која је неизоставан фактор у исхрани стоке, је подбацио. Сточну храну фармери морају да обезбиједе са њива и складиште за зимски период, ако желе да имају какву-такву рачуницу. Ипак и у тешким временима за њих покушаће да нађу најбоље рјешење, а помоћ државе и у овом случају биће неопходна да би успјели да преживе тежак период.

Климатске промјене на нашим просторима, дуг период без кише, не иду им никако на руку, а једини спас виде у што лакшој зими те силажи, која би могла да донесе одређену профитабилност и смањи главобољу пољопривредника. Катанац на фармама или продаја стоке у већини случајева посљедња је опција за људе који живе искључиво од свог рада па већ траже начине и механизме како да преживе са минималним приносом жита.

И природа се окренула против људи који обрађују своје парче земље па тако им климатске промјене никако не иду на руку. Конкретно у овом случају суша, задала је невоље многима који су очекивали много, да би на сва поскупљења могли да одговоре добрим родом и сезоном.

Мањи број пољопривредника који се одлучио и у могућности је да има систем за наводњавање доћи ће до какве-такве рачунице, а да би још неко кренуо тим путем, проблем представља што то изискује нове трошкове и улагања.

Али ни оне нису гарант да ће спасити пољопривредне културе, јер тропске температуре, као овог љета показатељ су да је све тежи, али и непредвидљивији исход, у овом случају бербе и приноса кукуруза.

Принос кукуруза је издао, а мука за муком у години гдје је све на њиви пропало упалила је нови црвени аларм, али и упозорење да некада труд, рад и велико улагање нису довољни. Ипак, пољопривредници неће одустати и наставиће и даље да раде примарне послове, а у неким годинама, као у овој, осуђени су на огромне губитке, али не и пропаст.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана