Мудровање Синдиката

Маријана Миљић Бјеловук

Савез синдиката РС донио је одлуку да организује протесте против доношења новог закона о раду и то је све што су урадили у вези са тим.

У протеклих мјесец, од када је радна верзија новог закона о раду угледала свјетло дана, Синдикат није пристајао на било какве разговоре о закону о раду, јер, како су навели, он не штити права радника, због чега су га у потпуности одбацили.

Мјесец је протекао у пропалим састанцима, мимоилажењима, те свађи Синдиката и послодаваца, а ништа није урађено да буде направљено законско рјешење које ће штитити права радника.

Одлука Савеза синдиката да без преговора одбаци радну верзију новог закона о раду никако није била добра, јер ће он на крају крајева бити и донесен са или без њиховог учешћа.

Вријеме пролази у свађи, сада најављеним протестима, а за раднике би свакако најбоље било да је Синдикат сјео за сто и кроз дијалог са послодавцима и Владом РС покушао да се избори за боља рјешења по раднике.

На крају крајева, једини на губитку биће радници који ће плаћати цех, јер Синдикат није пристајао да дијалогом дође до бољих законских рјешења за запослене. Опструкцијом и избјегавањем дијалога ништа се не може и неће бити постигнуто.

И најављеним протестима чисто сумњам да ће нешто неко добити. О њима ће се причати дан-два, јер вјероватно ће бити организовани пред предстојеће новогодишње и божићне празнике, када је планирано да и закон о раду буде упућен у скупштинску процедуру.

Већина послодаваца права радника ни по садашњем Закону о раду нису поштовали, а и ново законско рјешење неће сигурно ништа добро донијети радничкој класи. Поједини запослени и до сада су трпјели разна понижења, а неки су били повлашћени, тако да ће се вјероватно наставити досадашња пракса.

На крају, када се све одузме и сабере, Синдикат је бар требало да сједне за сто са послодавцима и покуша да уврсти своје захтјеве или бар дио њих у будући закон, јер на тај начин могу да оправдају улогу коју имају.

Коначна судбина новог закона о раду биће ускоро позната свима, а тада ће се видјети ко ће се хватити за главу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана