Мућке за воланом

Драгана Орловић

Република Српска због нелегалних превозника годишње губи око 50 милиона марака.

На овај проблем већ дуго указују превозници који уредно плаћају све дажбине и који сваког мјесеца шаљу дописе и дописе разним институцијама како би се нешто о том питању учинило. Међутим, безуспјешно.

Њихови многобројни позиви и дописи нису уродили плодом, због чега су у петак као крајњи метод примијенили блокаду путева. Чланови Удружења превозника у међународном и међуентитетском превозу путника у БиХ на пет минута обуставили су саобраћај у Бањалуци, Сарајеву, Мостару, Тузли, Зеници и једногласно поручили надлежнима да имају рок од 30 дана да предузму конкретне мјере и да напокон ријеше проблем нелегалног превоза. Уколико се то не деси биће приморани да блокирају све саобраћајнице, а посебно граничне прелазе за међународни превоз.

На овим потезима им се не може замјерити, ако се узме у обзир да су до сада исцрпили све могуће методе, па чак и више од тога.

Крајње је вријеме да Министарство комуникација и транспорта БиХ изнађе неке мјере којима ће већ једном стати у крај овом бизнису званом - нелегални превоз, који је у последње двије-три године напросто "процвјетао".

Републички саобраћајни инспектори већ су кренули у обрачун са "дивљим" превозницима који аутомобилима купе путнике са аутобуских стајалишта тик испред носа аутобусима који саобраћају на редовним линијама.

Возачима су почели да скидају таблице са аутомобила и да их искључују из саобраћаја, док не буде окончан судски поступак, а путницима ставили до знања да не би требало да користе овај вид превоза.

Премда је и на путницима одређена доза одговорности, руку на срце, у овим случајевима најмање им се може замјерити. Логично је да ће радије одабрати превоз неким аутомобилом по истој цијени као и што је карта у аутобусу који неријетко изгледа као да је искочио из легендарног филма Слободана Шијана "Ко то тамо пева". Све док у аутобусима (наравно, част изузецима) комфор и услуга буду на истом нивоу као осамдесетих, директно ће бити и олакшан бизнис нелегалним превозницима, а на филмском платну моћи ће се очекивати нова комедија апсурда, само овај пут под називом "Ко то тамо краде".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана