Мржња

Жељка Домазет

Ширење вјерске, националне и расне нетрпељивости већ послије разбијања табли са ћириличним натписима постало је епитет најмлађе чланице Европске уније.

Међутим, на томе се није стало па је величање усташтва, док се још демократска јавност није опоравила од националних испада са ћирилицом, одјекнуло стадионима у Хрватској.

"За дом спремни" поручио је Јосип Шимунић ни мање ни више него на фудбалској утакмици.

Како Хрватска није смјела ни могла превидјети и прећутати ово скандирање једног свог репрезентативца посегнула је за новчаном казном која је за неке "ногометаше" толико занемарљива да није вриједна помена.

Подршка усташтву и усташким поздравима стигла је потом ни мање ни више већ од државне службенице и портпарола Министарства екологије и туризма ФБиХ, некадашње представнице БиХ на "Евросонгу" Мије Мартине Барбарић.

Барбарићева, ваљда дебело ушушкана на државним јаслама на којима очигледно не ради посао за који је дебело плаћена, путем "Фејсбука" се инати са хрватским министром Жељком Јовановићем понављајући усташке поздраве и изазивајући га да је "казни ако смије". Вели Барбарићева да је усташки поздрав "љубав и понос " који осјећа према "домовини " да у "поздраву нема трунке мржње", те да добро познаје историју.

Да ли ће федерално министарство покренути икакав други поступак осим дисциплинског кога је већ покренула министарка Бранка Ђурић остаје да се види. Да ли ће Барбарићева остати без посла и живота на јаслама обичних смртника остаје да се види, али је више него забрињавајуће што надлежне институције Кантонално тужилаштво у Сарајеву и Федерално Тужилаштво нису промптно дјеловали и по службеној дужности покренули процес.

Забрињавајуће је и, можда још више, и то што многи "обични" грађани, код сусједа, а богами и код нас, у иступима Шимунића и Барбарићеве не виде ништа чудно ни спорно.

Многи су им што јавно, што тајно пружили подршку, што није нимало безазлено, ако се има у виду то да на овим просторима готово да нема особе која не зна шта поменути поздрав значи и шта је то НДХ.

Не буду ли се надлежне институције којима је то посао разрачунале са онима којима је ширење национализма, вјерске и расне мржње и нетрпељивости нормална и некажњива ствар, овај простор неће далеко догурати. Напротив, вратиће се тамо гдје је био прије седамдесетак година. А то, надамо се, нико не жели.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана