"Мртав пијан" за воланом

Милијана Латиновић

Возачи који након попијене чашице више сједају за волан и главом без обзира срљају у сигурну смрт нису новост на путевима у Републици Српској.

Али, вијест да је полиција на територији општине Нови Град у овој години ухватила за воланом возача са 4,92 промила алкохола у крви застрашујућа је.

Велика мистерија је како је уопште успио доћи до возила и упутити се друмом, када знамо да оволика количина алкохола у крви доводи до бесвјесног стања. И колико је уопште чаша (флаша) попио овај рекордер у пијанству?

Највише од свега забрињава чињеница што они који за волан сједају пијани најчешће не попуштају ни папучицу гаса, већ самоувјерено јурцају сијући страх на путу.

О томе зашто не воде рачуна о свом животу није наше да судимо. Али откуд им право да угрожавају животе пјешака или других возача? Многи су управо животом платили своје или туђе пијанство.

О животима угашеним на путу због пијаних шофера који као на рели стази дивљају кроз насеља свједочи и статистика. Нови случајеви погинулих у саобраћају сваког дана пуне новинске ступце.

Хватајући се у коштац са овим и другим прекршајима у саобраћају, надлежни су одлучили да оне који крше закон добро ударе по џепу, не би ли се опаметили. Контроле у саобраћају су појачане, а почетком ове године и новчане казне су повећане.

Судећи по оваквим резултатима алкотестирања у саобраћају, удар по џепу и није много забринуо бахате возаче, али ни пјешаке, јер и међу њима има оних којима чашица није мрска.

Ако већ из дана у дан журимо ка Европској унији и усклађујемо бројне прописе и законе и за овај проблем бисмо могли преписати неко од рјешења европских земаља.

У Њемачкој, Аустрији и Мађарској пијане возаче, осим новчано, кажњавају и стављањем иза решетака.

Можда би оваква казна и код нас мало више утицала на свијест учесника у саобраћају, посебно оних који "мртви пијани" сједају за волан.

Можда би након мјесеци проведених у затвору схватили да су алкохол и волан смртоносна комбинација.

_

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана