Мрља у просвјети

Небојша Томашевић

Републику Српску ових дана потреса скандал у чијем је средишту жртва тринаестогодишња дјевојчица и угледни грађанин - бивши министар и професор на факултету Ненад Сузић из Бањалуке.

Да ствар буде још гора, професор којег сумњиче за једно од најгнуснијих дјела “обљуба дјетета млађег од 15 година” предаје на факултету предмете Општа педагогија и Методика васпитно-образовног рада. Он, који би требало да учи дјецу и омладину лијепом васпитању, осумњичен је за нешто неопростиво, нешто од чега се сваком нормалном стегне срце. Овим “професорским недјелом” пољуљано је повјерење у образовне институције у Српској које ће свакако дуго носити мрљу његовог поступка.

Уколико је тачно оно шта му се ставља на терет, он је можда уништио један дјечији живот, а свакако је учинио нешто за шта нема довољно строге казне. Дај Боже да то није истина и да жртви његове пожуде, ако је нажалост учињено поменуто зло, не остану вјечни ожиљци и неизљечиве ране.

Према информацијама из истраге Сузић је за своју пожуду искористио познанство с жртвом и чињеницу да је подучавао у својој кући како би била успјешнија у школи. Он је, ако је судити по полицијској истрази, тако злоупотријебио њено, али и повјерење њених најмилијих. Говорио јој је да о томе не смије причати никоме и да то треба остати њихова тајна.

На срећу “тајна” је процурила у јавност, а сексуални насилник смјештен тамо гдје му је и мјесто - иза решетака. Сада се сви питамо, како је то могуће, ко је крив за то,  а још више боли питање да ли је сексуално насиље над дјевојчицом трајало дуже, да ли је она то трпила док јој није прекипјело. Не смијем ни да замислим како се осјећа породица и познаници жртве.

Док су слушали стравичну исповијести дјевојчице или читали написе у новинама о овом случају, вјероватно им је само једно било на памети - да убију гада! Оправдање за овако нешто, зашто сумњиче Сузића, нема, али питање је да ли има одговорности многих других. Главно је оно како је такав човјек могао да предаје омладини, а да његове покварене склоности  остану тајна.

Не можемо да се не запитамо да ли је можда и раније користио своје бивше “министарске привилегије”. У бањалучком Универзитету, гдје је осумњичени запослен, рекли су да до сада нису запримили ниједну званичну жалбу на његов рад. Да ли је могуће да неко без мрље с угледом стручњака, неко ко је био и високи функционер одједном почини нешто најгоре, или пријаве о његовим склоностима нису стизале на праве адресе. Педофилија није само настраност и девијација, него злочин и то велики и неопростиви. Зато је још мање опростиво ћутање о томе или “жмурење” на нечије уочене девијантне склоности због његовог статуса и имиџа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана