Мрква и батина

Вељко Зељковић

Америчке дипломате поново су у седлу и јашу. Из Вашингтона пут Балкана кренули су изасланик Стејт департмента за западни Балкан Габријел Ескобар, те Метју Палмер, који је задужен за реформу Изборног закона БиХ. Поруке које су они посљедњих дана одаслали биле су на фону димних сигнала које Америка већ годинама шаље. Вјешто упаковане у пријемчиве приче о ширењу демократије и бризи за будућност региона. Међутим, ово наводно душебрижништво већ је разбило бившу Југославију, те Балкан претворило у велико буре барута.

И док говоре о демократији, они у једној руци држе подугачак штап са шаргарепом, а у другој, иза леђа, батину. Прва шарена лажа је њихова прича како ће све учинити да земље западног Балкана, па самим тим и БиХ, буду у пакету примљене у Европску унију. Од тога нема ништа. То је утопија. Због тога су и извукли шаргарепу којом сада машу, а зове се “Отворени Балкан”. То није ништа друго до “замјена” за европски сан.

Ништа мање нису лицемјерне ни изјаве Метјуа Палмера. У ствари, из његових иступа се јасно може видјети америчка хегемонистичка политика, која је једина током свих ових година била присутна на овим нашим просторима, гушећи сваки покушај неког заједничког живота. Дижући реп једнима, а стављајући омчу око врата другима.

Палмер говори о демократији, транспарентности и правичности, а управо он највише крши те постулате негирајући политичку вољу конститутивних народа у БиХ. Гази и по Дејтону, споразуму који је аминовала његова влада.

Њега не интересује ни то што је њемачки дипломата Кристијан Шмит нелегално именован за високог представника у БиХ. Не интересује га ни то што је Савјет за имплементацију мира нелегалан, јер његово постојање није дефинисано поменутим споразумом. Да ли је то демократија? Праведност и транспарентност? Не. То је једноставно наметање политичких рјешења од стране америчких каубоја над балканским Индијанцима, који не виде или не желе да виде све то.

На питање да одговори шта мисли о томе што се Русија противи доласку Шмита у БиХ, он је одговорио како га то не интересује превише. И управо из ове његове реченице може се објаснити апсолутно све што се дешава на просторима Балкана. Узми мрвку и батину, и маши њима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана