Мрак филм

Вељко Зељковић
Мрак филм

Европска унија сусрела се посљедњих неколико мјесеци са великом енергетском кризом. Недостатак нафте и гаса, прекинути ланци снабдијевања, али и високе цијене електричне енергије бацају све више у очај грађане ове заједнице. Многи упозоравају како би она могла потрајати и наредних пет до десет година. И то у оптимистичној варијанти.

Цијене струје су тренутно од 10 до 15 пута више од оних с почетка године. Предвиђања за наредну годину говоре да би цијена једног мегават-часа струје могла отићи на чак 1.000 евра.

У великом проблему се нашла моћна Швајцарска, али и Аустрија и Њемачка у којој куповином ћебади, мањим бројем туширања и “термостат планом” покушавају ријешити проблем. Годинама су ове државе свој економски просперитет градиле на јефтиним руским енергентима. Зарад “очувања планете” гасиле су се и термоелектране и градили обновљиви извори енергије, који сами по себи нису могли у тако кратком периоду обезбиједити енергетску стабилност. Једно брзоплето и мазохистичко понашање правдано солидарношћу довело је већину земаља ЕУ у изузетно незавидну позицију.

С друге стране, БиХ, односно Српска, нема тих проблема. Производе се довољне количине струје. Има и за извоз. Располажемо и природним ресурсима којим би могли додатно поправити тренутни положај. Имамо вишкове струје које смо наслиједили из доба Титине Југославије, када се радило и градило. Данас, пак, имамо један број ментално ограничених који не дозвољавају улагања у овај стратешки сектор.

Иако је прошло око 18 мјесеци од постављања камена темељца за изградњу ХЕ “Бук Бијела” на ријеци Дрини, овај пројекат и даље није одмакао од тог “почетног камена”. Ручну су, палећи гуме на све четири точка, повукле бошњачке странке. У игру је увучен и Уставни суд БиХ, правосудна институција под контролом СДА, коме је од стране бошњачких званичника достављен поднесак за оцјену додијељене концесије за изградњу овог капиталног објекта.

И док Европа и свијет вапе за енергентима, у БиХ се воде неразумне политичке игре које спречавају просперитет земље. О чему ти политичари мисле, шта им је у глави...? Само жица, или ипак нешто сложеније склопке...? Све неодољиво подсјећа на нови сценарио за снимање “Мрак филма 6”. Хорора и комедије у исто вријеме.

Покушава се довести у питање и изградња гасовода кроз Српску, али и пројекат “Горњи хоризонти”. На тај начин ти који то раде држе своју руку на утичници која гаси свјетло и у БиХ. Они су, додуше, и навикли да функционишу само у мраку “проклете авлије” у којем их грађани неће моћи видјети како пустоше земљу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана