Мостови

Ведрана Кулага Симић

Балкан је надалеко познат као буре барута, а то се, нажалост, и показало на доста адреса и небројено пута.

Тешко да одстоји нека држава на свијету у којој тече мед и млијеко и у којој су стазе посуте цвијећем, а БиХ је дефинитивно хиљадама километара далеко од такве идиле.

Ожиљци рата још су видљиви, многе ране свјеже, иако се ове зиме навршава четврт вијека од када је заустављен сукоб који је однио на хиљаде и хиљаде живота, а земља кренула да кроји ново поглавље историје.

До сада, ипак, није постигла велики успјех на том пољу, а највећу кривицу за то сноси политика, која је узела примат у свему и која у великој мјери још кроји судбине оних који вјерују и даље у будућност под овим дијелом неба. А таквих је све мање.

БиХ има доста проблема на свим странама. Прво унутар своје границе, а затим и са првим комшијама. Отворених питања је подужа листа. Нека кочи БиХ, а у другим случајевима кривица је у другом дворишту.

Један од очигледних примјера блокаде и политичког сплеткарења јесте повезивање БиХ и Србије у пограничном појасу између Братунца, с једне и Љубовије са друге стране. Србија је мост “Братољуб” изградила прије неколико година, а БиХ тек ових дана треба да почне са градњом граничног прелаза да би и тај мост коначно послужио сврси. А то је да буде спој између двије земље и на корист свим становницима. И са једне и друге стране Дрине.

Често се од политичара чује да нам треба више мостова. Да они повезују и да том логиком и треба да се водимо сви. Почевши од њих па надаље. То би, заиста, требало да буде тако, али није.

Бројни пројекти веома често падну у сјену због политике. Због политичких тензија и криза трпе сви - од становништва, привреде и тако даље. Не би се то смјело дешавати, али дешава се. Зато и градња граничног прелаза код “Братољуба” касни неколико година. Надлежни су једно вријеме истицали да у каси нема новца, јер је формирање нове власти тада било блокирано, а претходним челницима једноставно тај посао није био у врху приоритета.

Ствари се, на срећу, мијењају набоље. Ако је вјеровати надлежнима. Новац је обезбијеђен, изабран извођач радова за изградњу граничног прелаза код моста који спаја Братунац и Љубовију, радови би ускоро требало да почну, а цијели посао би могао бити окончан и до краја ове године.

Ово је само један од примјера како БиХ губи драгоцјено вријеме на сулуде потезе, а листа таквих је подужа.

Недопустиво много времена троши се на шупље приче, испразна обећања и блокаду бројних ствари, од којих највећу корист могу имати њени грађани.

БиХ су потребни добри мостови гдје год је то могуће, а не размирице и игра живаца на многим домаћим и страним адресама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана