Мостарски зид

Сандра Милетић
Мостарски зид

Двадесет година од пада Берлинског зида, у БиХ, готово у срцу Европе, у 21. вијеку стоји невидљиви зид који дијели један град - Мостар на источни (бошњачки) и западни (хрватски).

И док међународна заједница покушава да нађе рецепт за рјешење проблема цијеле државе, њена политика, као парадигма, доживјела је фијаско на примјеру само једног града.

Дјеца са источне и западне стране Мостара иду у одвојене школе, функционишу двије аутобуске станице, чак и двије хитне помоћи и два комунална предузећа за одвоз смећа.

Тако је, иако је од краја рата прошло 14 година.

Становници Мостара обиљежили су недавно 16. годишњицу рушења Старог моста. Тај мост одавно је обновљен, али су границе између источног и западног Мостара остале, како кажу Мостарци, "у главама људи".

Због дубоких подјела, од локалних избора прошле године Градско вијеће Мостара ни послије 16 покушаја није изабрало градоначелника нити је усвојило буyет за 2009. годину, па граду пријети колапс.

Своје кандидате за градоначелника већ су истицале СДA и ХДЗ БиХ, али ниједна странка није имала довољан број гласова, а међустраначки договор је изостао упркос оштрим позивима, како грађана Мостара, тако и OHR-а.

У посљедњих годину, откако Мостар нема градоначелника и буyета, угасило се неколико културних институција.

Осим тога, јавне кухиње немају новца за припрему оброка социјално најугроженијим грађанима, вртићи су у великим финансијским проблемима, а бројне институције, којима је град оснивач, су пред затварањем.

Истовремено, Канцеларија високог представника (OHR), односно бројни високи представници покретали су разне иницијативе, наметали одлуке за Мостар, али никаквог помака нема, нити ће га, изгледа, бити у скорије вријеме.

Бивши високи представник Педи Ешдаун још је прије пет година рекао да је "Мостар црна рупа, бермудски троугао БиХ, чији неријешени статус наноси не само штету грађанима тог града, већ и цијелој држави, како на унутрашњем, тако и на спољнополитичком плану".

- Не можемо да допустимо неуспјехе у Мостару - рекао је тада Ешдаун.

Неуспјеси не само да су допуштени, него су из године у годину понављани, што је довело до онога што је Мостар данас. A то је подијељени град. Источни и западни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана