Мостарска права

Ведрана Кулага Симић

БиХ је по много чему чудна и компликована земља у којој се доста пута знало десити да се у написаним правилима не могу да снађу ни они који су их написали и потписали.

 

Ако се свему томе дода и утицај међународних представника у БиХ, тешко да неко са стране може створити јасан преглед стања у земљи прекомпликованој за одлучивање, али у којом морају да буду заступљени интереси конститутивних народа. Барем на папиру. 

Да права три конститутивна народа, али и осталих морају да буду поштована може се чути свакодневно у БиХ, али само махом чути јер стање на терену показују другу равноправност у неравноправности.

Стање у Мостару само је један у низу примјера који довољно говоре о односима у БиХ и како се тешко долази до договора о кључним питањима за све народе ове земље јер су управо у том граду заступљени сви - Бошњаци, Хрвати и Срби и то на необичан, специфичан начин.

Проблем избора у граду на Неретви траје предуго - колико и агонија народа да ли ће ове године изаћи на изборе, да ли ће да и они као и остали становници ове земље остваре право да бирају себи легитимне представнике, или ће једини да гледају како им комшије у сусједним градовима и општинама одлазе у октобру на биралишта док они кукају над својом судбином.

До сада су кључни актери за рјешавање постојеће кризе у том граду након одлуке Уставног суда БиХ биле водеће странке у ФБиХ, односно ХДЗ БиХ и СДА, а Срби нису помињали ни у причу да могу да буду укључени у цијелу ту мостарску причу.

Ствари морају да крену брже и боље јер је мало времена још остао за постизање договора како би локални избори могли да буду и у Мостару прве недјеље у октобру ове године.

То заслужују и Срби и Бошњаци и Хрвати и остали, јер живе у том граду и заслужују да имају иста права и да њихова права буду максимално заштићена.

Да би до тога дошло битно је да за преговарачким столом сједе представници сва три народа, дакле и Срба, и Хрвата и Бошњака, а не да, као до сада српско мјесто празно. Као да Срба нема ту, као да се ни за шта не питају.

Равноправност не смије да буде само мртво слово на папиру и да служи за празне политичке приче, посебно у осјетљивим подручјима какво је Мостар. Народи морају да имају право да бирају и да буду бирани на позиције тако да могу да на прави начин штите интересе оних који су им указали повјерење. *

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана