Мост за бламирање

Горан Маунага

Званичници БиХ најреалнију слику стварног стања у тој творевини у свијет шаљу, ево већ мјесецима и сваки дан све драстичније, њиховим појединачним односом према саги о изградњи пељешког моста.

Тај раштимовани оркестар поводом најаве Владе Хрватске о изградњи тог моста додатно срамоти БиХ код свих оних у свијету који су, уопште, чули за њу, као да до сада није било и превише негативности одасланих из БиХ. 

Након што никакве посљедице ни предузимање санкција није изазвала "солажа" министра Адила Османовића који је на своју руку Хрватској запријетио да ће БиХ једнострано прогласити суверенитет на мору ако изградња моста буде настављена, Денис Звиздић је, такође без сагласности институција, хрватским званичницима написао да БиХ никада није дала сагласност за градњу пељешког моста, тврдећи да је формирање међудржавне границе на копну и мору нужан предуслов за реализацију таквог пројекта.

Ту је потпуно је "заборавио" на чињеницу да Савјет министара није усвојио закључак да Парламент БиХ затражи од Савјета министара упућивање ноте Хрватској о обустављању свих активности у вези са изградњом тог моста.

"Заборавио" је и на то да је Савјет министара једногласно усвојио извјештај министра комуникација и транспорта БиХ у коме стоји да нема сметњи за изградњу моста и да то не треба повезивати с конвенцијом о праву мора.

Дисонантни тонови заједничке власти о тој теми потичу, као и најчешће до сада, од Бакира Изетбеговића, који је, нема сумње, и Звиздића и Османовића напутио да о теми изградње моста иступају у име СДА, потпуно занемарујући процедуру, законе, право, легалитет, легитимитет и неопходни начин функционисања бх. власти.   

А такви самостални иступи у име БиХ неодољиво подсјећају на коришћење пописа у БиХ којим је, фризирањем чињеница и изношењем лажних података, приказано да у БиХ живи 51 одсто Бошњака.

То се, очито, у главама СДА-ових првака рефлектује као могућност самосталног бошњачког иступа без консултовања представника других народа, јер се, је ли, ради о БиХ која је постала бошњачка, муслиманска земља.

Али заборављају да, о чијој год држави да се ради, јавно срамоћење исте није начин за њену изградњу. Напротив.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана