Море пуста жеља

Анита Јанковић-Речевић

Планове хиљада грађана БиХ да овог љета уживају на плажама Јадрана сусједна Хрватска јуче је срушила у трен ока.

Национални штаб Хрватске због поновног раста броја особа позитивних  на вирус корона донио је одлуку да уведе обавезну самоизолацију од 14 дана за све који долазе из БиХ, Србије, Сјеверне Македоније и самопроглашеног Косова. Таквим потезом дефинитивно је онемогућено љетовање на Хрватском приморју за све грађане поменутих земаља. На одмор у Хрватској не могу рачунати ни грађани БиХ који имају држављанство те земље. Хрватски пасош им неће бити од велике користи јер се одлука о 14-дневној изолацији односи на све који долазе из земаља које су на листи “непожељних”.

Оваква строга наредба не одговара ником, а понајмање самој Хрватској, која живи од туризма. У јеку туристичке сезоне спустити рампу за око 14 милиона грађана који насељавају поменуте три земље и самопроглашено Косово у најмању руку дјелује као непромишљена, самоубилачка одлука, донесена без много размишљања. Хрватски хотелијери и туристички радници због непромишљених потеза надлежних у својој земљи претрпјеће огромне губитке јер су грађани БиХ и Србије били чести гости у њиховим хотелима. Велика штета биће нанесена и изнајмљивачима приватног смјештаја, нарочито на подручју Макарске ривијере која је већ годинама омиљена дестинација бх. туриста, и то не толико због угођаја и љепоте плажа, колико због близине.

Одлука је неразумна и из разлога што грађани Хрватске без проблема могу путовати у земље Европске уније у којима је много више заражених него у нашој земљи и по повратку донијети вирус кући.

Оваквим потезом Хрватска је туристима из БиХ још једном поручила да су непожељни, што свакако није први пут. Већ годинама Хрватска гостима из БиХ суптилно шаље такву поруку. Нашим грађанима туристички радници у Хрватској безброј пута су замјерили да троше премало новца током одмора, а провлачиле су се приче и о непримјереном понашању.

Будући да симпатије према грађанима БиХ ових дана не гаји ни Црна Гора, која од прошле седмице захтијева негативан тест приликом уласка на њену територију, чини се да ће уживање на јадранским плажама за највећи дио становника Српске и ФБиХ  овог љета бити пуста жеља. 

Далека Турска за сада се чини као једина опција за љетовање, гдје тренутно нема никаквих ограничења за држављане БиХ, али због цијена аранжмана које прелазе 1.000 КМ по особи питање је хоће ли та земља бити избор великог броја становника наше земље. Платежна моћ грађана БиХ није толика да сви они који су љетовали у сусједној Хрватској и Црној Гори спакују кофере и упуте се према Турској или другим, још даљим дестинацијама.

Овакав “ударац” комшија туристи из БиХ би требало да памте и врате у неким бољим временима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана