Мораш спорије

Небојша Томашевић

Не брже од живота, не ако мислиш било гдје, мораш спорије. Овај рефрен пјесме познатог пјевача Владе Георгијева је слоган који би многи возачи морали добро да запамте јер су ступци црних хроника све више затрпани вијестима о трагичним несрећама и погибијама.

Брза вожња, алкохол и непажња, посебно у љетним мјесецима, узимају животе на путевима широм Републике Српске, што потврђује податак да је од почетка године у саобраћају погинуло 56 особа, од чега чак 14 у првој половини августа. Прве дане августа обиљежиле су трагедије у којима је погинуло више чланова трију породица. За свега седам дана три породице остале су завијене у црно на друму.

Посебна мука на улицама и путевима широм Српске, поготово у љетним мјесецима, јесу мотористи, који жељу за узбуђењима надокнађују брзом и лудом вожњом угрожавајући и себе и друге. Томе у прилог говори и чињеница да су у року од свега осам часова у суботу четири возача двоточкаша одјурила у смрт. Нажалост, међу њима је и малољетник, који је само два дана уочи рођендана трагично окончао свој млади живот и оставио уплакане и неутјешне родитеље и бројне пријатеље. Подаци из истраге говоре да је његов живот “однијела непажња других”, који не гледају куда и како возе, па претичу гдје им се ћефне. Управо према полицијским статистикама возачи двоточкаша су у љетним мјесецима најугроженија категорија, а они често, осим због брзе вожње, страдају и због непажње других учесника у саобраћају. Иако су саобраћајне несреће сваке године честа тема округлих, али и кафанских столова, упозорења стручњака и њихове вапаје изгледа нико не чује. Сигурно је да их не чују они возачи који свој его и величину желе доказивати брзином или “лудом вожњом”. Да је то тако, говори и податак да је полиција само у посљедњих неколико дана одузела возила од несавјесних возача који су без возачке и са “дебелим” прекршајним досијеима поново сјели за волан и опет прекршили све могуће регуле. Ови шокантни подаци о “понављачима ђацима” у саобраћајним прекршајима упозоравају да ни казне нису спас од смрти на друмовима и да нам је потребно неко свеобухватније рјешење.  Поражавајућа је чињеница, на коју указују многи, да се све свело на постављање радара и узимање пара од несавјесних возача. Стравичне сцене на путевима, од којих многи личе на изроване турске калдрме, изгледа да само на дан-два забрину надлежне, који мисле да за њих све може да одради “рамер”.

Да ли је то тако и да ли су оштре  казне “соломонско рјешење”,  биће познато након што буде усвојен нови, драстично оштрији закон. Треба се надати да наш народ и даље боли “удар по џепу” и да ће многи несавјесни возачи одлучити да “олакшају ногу на гасу” и да пијани иду таксијем кући. По свему судећи, уз оштрије казне недостаје нам да дјецу од малих ногу учимо о правилима и етици у саобраћају, те да им стално понављамо да аутомобил или мотоцикл није средство за иживљавање и подизање ега.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана