Монструозне преваре и смијешне казне

Драгана Орловић

Лик и (не)дјело педесетпетогодишње Петре Марић из бањалучког насеља Драгочај згрозили су све када су из медија сазнали на шта је ова жена била спремна да би дошла до новца. У мору тужних судбина и људских недаћа поново су испливали појединци који се не либе ни пред чим и ни пред ким само да би зарадили. Њих је немогуће објаснити, а и схватити. Међутим, оно што је још жалосније јесте чињеница да их је, изгледа, немогуће и адекватно казнити.

Доказ за то је управо Петра Марић. Ова жена мјесецима је варала људе играјући на карту њихове доброте и емпатије. Показивала им је слику измишљене кћерке и молила за помоћ у њеном лијечењу. Тврдила је да болује од карцинома и да као мајка неће преживјети уколико је изгуби.

Ипак, још гнусније и бизарније од свега јесте то да је фотографија лажне кћерке, у ствари, била права. 

Дјевојчица чију је фотографију ова преваранткиња носила по бањалучким улицама и показивала свим људима, молећи да јој помогну, заиста постоји. Живи на само пола сата вожње од Бањалуке. Не слутећи да је увучена у круг преваре, остала је у шоку чувши за то. Уплашена и згрожена, као и цијела њена породица очекивала је да ће починилац таквог недјела бити кажњен. Да ће послужити за примјер свима осталим да се такво нешто не понови.

Све је, изгледа, остало на очекивањима. Систем и закон очигледно су заказали. Петра је за своје недјело добила казну од тек 200 марака. Не, није отишла у затвор зато што је украла идентитет дјевојчице. Није санкционисана ни што је варала скупљајући новац за измишљену болест и лијечење. И вјероватно никада неће сносити кривицу јер је бацила сумњу на све оне којима је заиста потребна новчана помоћ и којима су једини спас добри људи.

Поставља се неминовно питање шта човјек, у ствари, и треба да уради и коме да се обрати како би овакви и слични случајеви били на прави начин санкционисани.

Да ли смо друштво у коме систем функционише иако у њему много тога не функционише? И шта појединац и то исто друштво могу учинити да би злоупотреба дјеце била строго кажњена? Најстроже, а не са 200 марака. То је смијешна казна за оваква недјела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана