Мониторовање

Сандра Милетић
Мониторовање

Струка је посрнула, закључак је мониторинга медија који за Савјет Европе раде "Борка Рудић енд компани" познати под именом Удружење БХ новинара.

Каже Борка да је мониторинг електронских и штампаних медија (за који је, успут речено, издвојено чак 26.000 евра) "у предизборној кампањи у БиХ и 15 година послије завршетка рата показао је да још не постоји политички плурализам нити могућност квалитетног и објективног извјештавања". Појаснила је запрепашћена Рудићева да се "правила поштују у техничком смислу онолико колико је то Изборним законом прописано, али да је у свему осталом струка посрнула". Открива нам и "шокантну" чињеницу да се "комплетна изборна кампања у БиХ темељи у 90 одсто случајева на бази коришћења само једног извора, а то су, прије свега, страначки извори, односно представници политичких партија", те да у "предизборној кампањи доминирају извјештаји са прес-конференција политичких странака, а да у медијима недостаје новинарске иновативности и озбиљних анализа". Још је (мртва озбиљна) додала да конкретне податке о медијима није изнијела "јер се плаши да неко од новинара не буде нападнут"!

Чињеница је да у овом мониторингу (плаћеном 26.000 евра) има много нелогичног. Прво, било какви закључци о раду медија прије краја кампање показују да се резултат мониторинга зна унапријед. Јер, како се нешто може закључити ако мониторинг а ни кампања нису завршени? Друго, кога новинари да користе у предизборној кампањи ако то нису страначки извори и представници? Шта би требало да доминира у кампањи, ако то нису извјештаји са трибина и прес-конференција? Како то да недостаје новинарске иновативности и озбиљних анализа? Рудићева нам није објаснила шта је то новинарска иновативност у предизборној кампањи. Наравно, на властитом новинарском тексту (који при томе не мора бити озбиљна анализа).

Треће, занимљиво да у новинама које уређује Рудићкина другарица о мониторингу медија, говори нико други него представници странака и то СДП-а и Наше странке. Они су наравно, као и Рудићева, "позвани" да "неутрално" кажу ко су жртве мониторинга тј. да нам открију који су то медији непрофесионални у кампањи. A открили су нешто друго: Боркин мониторинг се врши по мјери и смјерницама СДП-а.

Сваког новинара који држи до имена и професије мора да увриједи изјава секретара еснафског Удружења који изрекне реченицу "струка је посрнула" и то за 26.000 евра?! Посебно ако се зна да Борка Рудић није оставила примјетан траг у новинарству, али јесте на Ферн радију, одакле је најурена због проневјера, као и Удружењу новинара БиХ које је изварало колеге новинаре за новац који су уплаћивали за социјално и здравствено осигурање.

Зато је неопходан консензус свих који се сматрају новинарима и којима је то основна професија, о покретању иницијативе за провјеру имовине новинара и запослених у удружењима. Само тако ће се спасити част професије, а новинари заситити од злоупотреба продаваца магле за велике паре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана