Молим, рачун!

Драгана Орловић

Било да се купују жваке на киоску, испија кафа у неком од ресторана или кафића, или рано ујутро одлази по хљеб, свако од нас је бар једном био свједок да за то није добио фискални рачун.

Колико смо и сами немарни па не затражимо од лица са друге стране тај исти рачун, можда је друга прича, али оно што је сасвим сигурно јесте да смо на овај или онај начин били свједоци сиве економије и њеног процвата.

А да неиздавање рачуна узима све више маха, потврђују и у самој Пореској управи Републике Српске, гдје су утврдили да порески обвезници најчешће током празника и викенда крше Закон о фискалним касама РС, односно не издају фискалне рачуне.

Интересантно је и то да ће се, ако се узме у обзир број контрола и случајева гдје ови фамозни рачуни нису издавани, доћи до алармантног податка - да скоро сваки трећи обвезник не ради по закону.

Постоје ли казне, запитаћете се? Наравно да постоје. И постоје и требало би да важе, али очигледно је да су многи одлучили да не раде баш по слову закона, јер ће на тај начин профитирати, а за фискалне рачуне, ма ко још мари.

Шта онда предузети и како реаговати да би се уредила ова област, која представља велики проблем?

Кад кажем проблем - онда је ту свакако акценат на погодно тло за сиву економију, на коју напокон треба да буде стављена тачка.

Јер оно што је јасно као дан, јесте да казне за неиздавање фискалног рачуна за неке обвезнике нису адекватна мјера и да се хитно морају значајно пооштрити. Да многима требају оштрије санкције како би почели да послују уредно.

Пооштрити, измијенити, како год, само не оставити на садашњем нивоу. У супротном, фискална недисциплина ће наставити да узима маха, а то ће свакако имати удјела у стварању штете свима.

Мислите да неће? Вјероватно, бар појединци, али вјерујте и ваша је обавеза и одговорност. И можете да утичете. Ако ништа, онда бар када не добијете тај мали папирић, да испружите руку и кажете "Молим, рачун!"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана