Модерно ропство

Ведрана Кулага Симић

Све масовнији одласци радника у иностранство, у потрази за бољом платом и другим условима рада, почели су да остављају видљиве трагове у Српској.

Колико год свакодневно слушали да стање још није алармантно, ситуација је и те како забрињавајућа јер не одлазе као некада главе куће да зараде и да то што зараде донесу, већ одлазе читаве породице које далеко од огњишта траже пут ка сигурнијој будућности.

Готово сваког радног дана на фирмама, продавницама и другим објектима освану огласи да се тражи један или више радника. Исти огласи “круже” и на друштвеним мрежама и званичним сајтовима послодаваца, а неријетко прије “пожути” него што буде скинут.

Радника је све мање и то је чињеница. Дио активне радне снаге сматра да не треба да ради за минималац и радије сједи код куће чекајући бољу понуду коју сматра достојном себе и знања које је стекао у животу. Други дио су они који су, када су ставили све на папир и подвукли црту, одлучили да је вријеме да спакују кофере и закључају до тада топли дом.

И не треба им замјерити за корак који су направили, али надлежни у Српској им не смији ни само махнути и пожељети срећу, већ засукати рукаве како би се зауставио талас одлазака активне радне снаге.

Одлазак радника из РС је, према званичним подацима и ријечима упућених, опаметио и дио послодаваца па су неки и подигли плате, а поједини почели да пријављују оне којим им праве посао, што је требало да буде од почетка, али није.

Због тога је, између осталог, створен непожељан радни амбијент у којем је радник, у недопустиво много случајева, постао модерни роб без права и чији је посао да ради, ћути и трпи и да након 30 и који дан добије цркавицу са којом треба да прехрани породицу, плати обавезе и онда све изнова. 

Добрих послодаваца засигурно има, али су се утопили у мору бахатих који су веома често знали, и још знају, понижавати раднике, показивати им гдје су им врата и из дана у дан говорити како гомилу таквих могу да доведу.

То вријеме, аман, и на срећу пролази. Остаје надање да само није прекасно. И посљедњи подаци надлежних инспектора показују да је прошле године у РС откривено мање случајева рада на црно.

Упућени не крију да је до тога дошло и јер је дио непријављених радника отишао у ЕУ и даље, али и јер је дио послодаваца дошао у ситуацију, у којој је додуше одавно требало и да буде, да испуњава обавезе према онима који су исказали жељу да раде код њих.

Неке ствари се не могу промијенити преко ноћи, али је на неким требало да се одавно ради како би се промијенили услови на тржишту рада у Републици Српској јер сваки радник има и право да оде или остане. А кључну улогу у томе игра понуда која је на столу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана