Мобилни телефони и возачи

Драгана Келеч
Мобилни телефони и возачи

Aко вам се чини да су мобилни телефони надохват руке и свуда око вас, имате право! Aко вам се чини да су возачи који се користе мобилним телефонима исто тако свуда око вас, опет имате право! На сваком ћошку и на сваком кораку, моћи ћете да их видите. Било да чекају зелено свјетло на семафору или су у гужви на улици, па чак и док претичу други аутомобил, возачи масовно користе мобилне телефоне у вожњи. Једноставно, то је постала уобичајена пракса.

Занимљиво је како се људи неријетко брину о опасности од радијације из мобилног телефона. Неки чак знају свој мобилни да стављају што даље од себе када крену на спавање, да се случајно "не озраче". Има и оних који су, прочитавши из многобројних магазина о његовој штетности, одлучили да што мање користе ово "чудо технике", те скраћују своје разговоре, и низ других мјера предострожности, а све због, како знају да кажу, "здравијег" живота.

Има ли онда и оних возача који се сјете да, када сједну у своја кола, оставе телефон по страни и да се усредсриједе на вожњу?

Да, али они су веома, веома ријетки!

Једноставно, већина нас је склона да превиди тај ризик, којем не излаже само себе већ и све друге учеснике у саобраћају.

Због чега је то тако?

Да ли смо заиста тако немарни возачи или је казна од 40 марака за возаче који буду ухваћени да телефонирају у вожњи исувише мала? Безброј је разлога због којих би ове прекршаје требало строже кажњавати.

Возачи у Републици Српској су на неки начин привилеговани када је у питању коришћење мобилних телефона. За овај прекршај добијају најниже казне, не само у региону, већ и у односу на већину земаља у Европи. Овдје не треба да се гледа стандард живота, који је, дабоме, виши у Европској унији него код нас, па у складу с тим одређивати и висине казни.

Не! Овдје треба да се гледају и уважавају само животи!

Јер, у једном ће се ипак сви сложити - узрок многих саобраћајних незгода и несрећа, како код нас тако и у свијету, били су и, нажалост, биће управо мобилни телефони коришћени за воланом. Мало пажње ником не би било на одмет, зар не!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана