Млијеко за европске трпезе

Марина Чигоја

Власти БиХ коначно су, чини се, почеле да раде свој посао и у интересу својих произвођача.

Акциони план за испуњавање услова за извоз млијека коначно је урађен како треба и коначно је добио зелено свјетло од Канцеларије за храну и ветеринарство из Даблина. Тиме је испуњен претпосљедњи услов за омогућавање извоза млијека и млијечних производа из БиХ у ЕУ. Ипак, остала су још три, ништа мање битна, а то је усвајање измјена и допуна закона о ветеринарству, те закона о пољопривреди и закона о храни на државном нивоу. Наравно да усвајање ових закона не би требало да представља никакав проблем, али у држави каква је БиХ не би било изненађење да и то постане проблем.

Уколико, ипак, ти закони не постану предмет надмудривања овдашњих политичара, произвођачи из БиХ до краја године требало би да имају отворен пут ка европском тржишту. О томе колики ће значај обезбјеђивање нових и враћање старог, хрватског тржишта, имати за домаће мљекаре сувишно је и говорити. Огромне су губитке наши произвођачи имали у  протекле скоро двије године, колико им је онемогућен извоз на једно од најзначајнијих тржишта какво је било хрватско до уласка те земље у ЕУ. Многе фарме су затворене, а оне које нису, суочиле су се с великим губицима. Управо због тог тржишта домаћи произвођачи с нестрпљењем чекају дефинитивну одлуку о омогућавању извоза. Али, поред европског, отварају се врата и за веома примамљиво руско и турско тржише, која су, такође, тренутно недоступна јер је произвођачима из БиХ онемогућен превоз преко европског тла.

С друге стране, уколико се рампа за извоз ускоро не подигне, питање је колико ће још произвођача бити у стању да и даље производи. Залихе млијека се гомилају и произвођачи су с правом огорчени. Јер, док су њима скоро сва врата за извоз затворена, границе БиХ широм су отворене за увоз свега и свачега. На све те проблеме већ годинама указују домаћи произвођачи, али још увијек није урађено ништа конкретно како би се заштитили. Одобравање Акционог плана од ове европске институције само је један корак. Остало их је још много како би могли рећи да се домаћој производњи заиста посвећује пажња и да власти раде у интересу произвођача. Овај акциони план је доказ да власти могу да раде у том правцу када желе. Вјерујем да закони неће бити нови камен спотицања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана