Млијеко кључа

Марина Чигоја

Ни скоро двије године након уласка Хрватске у Европску унију власти БиХ нису успјеле да обезбиједе потребне услове како би домаће млијеко могло да се извози на, за нас најзначајније, хрватско тржиште, али и у друге земље Уније.

Упозорења произвођача много прије уласка Хрватске у ЕУ да ће у БиХ доћи до огромних проблема уколико то тржиште буде изгубљено надлежни очито нису озбиљно схватили. Европска инспекција која је почетком прошле године посјетила БиХ како би провјерила да ли су испуњени услови за извоз на захтјевно европско тржиште није дала зелено свјетло за то, а од тада се, чини се, ништа није промијенило. По свему судећи биће потребно још много времена да БиХ испуни услове које од ње тражи ЕУ.

Док то чекају мљекари су на рубу пропасти. Поједине фарме у Српској већ су затворене јер фармери немају коме да продају млијеко, а страхују и да ће се број оних који не могу да опстану и даље повећавати. 

Свакодневна политичка препуцавања и борба за фотеље очито су политичарима у БиХ на првом мјесту. Производњи, за коју и те како имамо потенцијала, пријети пропаст, а надлежни то нијемо посматрају. И док наши произвођачи не могу да продају оно што произведу, на наше тржиште без проблема улази млијеко из иностранства, субвенционисано од стране државе које уништава домаћу производњу.

На све проблеме са којима се суочавају, сви пољопривредни произвођачи у БиХ, покушали су да укажу прије неколико мјесеци када су блокирали граничне прелазе, али ни то није помогло. Власт је остала нијема, а све што су произвођачи добили је обећање да ће неко са њима разговарати.

Због недостатка тржишта проблема имају и прерађивачи који не могу да откупе све количине које се произведу. Према њиховим процјенама тренутно у мљекарама у БиХ има вишка око 10 милиона литара. Одговор на питање шта са тим млијеком нико нема.

Јасно је да у овом ланцу губе сви и произвођачи и прерађивачи, али и држава којој би свакако циљ требало да буде да развија своју производњу, а не да је угрожава. Политичари су на потезу. Крајње је вријеме да са ријечи пређу на дјела, јер од свега што су до сада обећавали нико није видио никакву корист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана