Млијечна странпутица

Драгана Орловић

БиХ није ефикасна када су у питању контроле млијека и млијечних производа и то су кључне препреке због којих не може да извози млијеко у Европску унију.

Одјељење за здравље и бригу о потрошачима Европске комисије закључило је да је управо тај недостатак професионалног надзора узрочно-посљедична веза цијеле ове млијечне странпутице.

Ипак, та коначна информација из ЕУ као и да није много изненадила произвођаче, а ни потрошаче у БиХ.

Већина мљекара и осталих пољопривредника навикнутих на немар надлежних и на лоше инспекцијске контроле најновију вијест једноставно и нису прихватили као неку вијест.

Држава им је само још једном показала да не може ефикасно и на вријеме да заштити домаћу производњу и привреднике, а они, већ огуглали на проблеме, сада са резервом посматрају шта се дешава.

Обећање је дато да се већ ради на отклањању и да на том питању уско сарађују све институције.

Кажу да проблема не би требало да буде, а посебно да их неће бити када поново на врата закуца мисија европске Канцеларије за храну и ветеринарство (ФВО) у БиХ.

Ипак, да ли ће обећање остати само обећање, или ће се нешто конкретно реализовати, остаје да се види.

Оно што је сигурно, јесте да посла има, и то много.

Једно од рјешења, бар како пољопривредни произвођачи предлажу, могло би да буде у законским измјенама. Неопходно је измијенити поједине постојеће законе, али и свакако донијети нове.

Упозоравају да је садашњи инспекцијски систем накарадан и да под хитно мора да се измијени.

Ипак, оно што је апсурдно јесте чињеница да је баш за такав систем и инспекције крива и сама Европа, која нам сада замјера на тој неефикасној инспекцији.

И док се укруг врти одговорност и кривица, а лоптица пребацује са једне на другу страну, рампа за млијеко из БиХ и даље је ту, а испашта ко - па зна се, мљекари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана