Младић

Сандра Милетић
Младић

Ратко Младић ухапшен је у четвртак у акцији коју су извеле координисано Безбједносно-информативна агенција и Служба за откривање ратних злочина. Младић је послије дугогодишњег успјешног скривања ухапшен у селу Лазарево код Зрењанина, гдје се крио у кући свог стрица.

Ова вијест брзином муње обишла је цијели свијет и изазвала праву лавину различитих реакција из Српске, БиХ и из цијелог свијета. О значају овог хапшења довољно говори чињеница да је изјаву поводом тога дао и амерички предсједник Барак Обама. Све у свему, једнима је драго, други негодују, трећи су неутрални... За једне је Младић највећи херој, за друге опет највећи злочинац. Младићу ће у сваком случају бити суђено, а шта ће све на том суђењу да изађе на видјело, остаје да се види.

У цијелој овој причи око хапшења и злочина у протеком рату битно је, међутим, истаћи неколико ствари. Србија је хапшењем најтраженијег хашког бјегунца испунила своје обавезе из међународног права и Дејтонског мировног споразума. Те обавезе подразумијевају хапшење свих осумњичених за ратне злочине. Сарадња Србије са Трибуналом у Хагу интензивирана је послије 5. октобра 2000, од када је Србија у Хаг послала 44 особе и одговорила на око 3.000 захтјева Тужилаштва, одбране окривљених и судских вијећа за достављање документације. У Хагу су завршили Радован Караџић, Слободан Милошевић, Војислав Шешељ... Србија је показала да је спремна да се обрачуна са прошлошћу и да иде даље, али и да изнад свега поштује закон.

И ту долазимо до кључне ствари: шта ће бити даље? Наиме, није Србија једина обавезна да хапси и процесуира осумњичене за злочине у протеклом рату. Поставља се питање хоће ли и надлежни у БиХ, прецизније у ФБиХ, да ухапсе и процесуирају осумњичене за злочине над Србима када се толико залажу да сви одговорни буду процесуирани.

Или ће, као и до сада, Ејупа Ганића, Јована Дивјака и остале осумњичене уз кукање и јадиковке да бране свим средствима када се неко усуди да их оптужи? Да ли су у ФБиХ спремни да коначно ријеше, на примјер, предмете "Добровољачка", "Тузланска", "Брадина" и остале? Или ће, као и до сада, искључиво да ликују када Србија ухапси неког од Срба осумњичених за ратни злочин, не хајући за то да би био ред да коначно почисте своје двориште, баш као што је то урадила Србија?

Многи домаћи и страни званичници већ годинама као кључну ствар за помирење у региону истичу процесуирање ратних злочинаца.

- Хапшењем хашког оптуженика Ратка Младића задовољена је правда, Србија је испунила своју моралну обавезу према жртвама и њиховим породицама. Жртве и њихове породице дуго су чекале на овај тренутак - рекли су у Тужилаштву за ратне злочине Србије.

Требало би сада ваљда своју моралну обавезу да испуне и остали. И да на тај начин покажу да су заиста за кажњавање свих злочинаца без обзира на то којем народу припадају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана