Млади у безнађу

Маријана Миљић Бјеловук

БиХ држи чврсто прво мјесто по стопи незапослености младих у читавом свијету и са тога трона ускоро је неће сигурно нико скинути.

За то ће се побринути надлежни које неће ништа урадити да би побошљали стање у економији и омогући отварање нових радних мјеста за кадар након школовања.  То од њих млади не могу очекивати.

Препуштени су сами себи, своме знању и на крају одласку у иностранство, гдје ће бити цијењени и далеко поштованији него у земљи у којој су рођени и одрасли. Одавно су већ разочарани у БиХ у којој су посљедња рупа на свирали.

На дневном реду домаћих власти их нема већ годинама. Можда и не могу да буду у том реду због силних измјена којекаквих закона, силних иницијатива и декларација чије дугометражне називе не могу ни сами запамтити и које никада нису ништа добро донијеле. Тако ће бити и даље, јер ће на сједницама влада, парламената и даље обиловати ти акти, а младих нигдје, ни у причи.

Некада свјетло дана угледа и по која стратегија о њима, штуро скројена, која падне у заборав већ првог дана након усвајања и заврши у некој од фиока надлежних институција и тамо скупља прашину.

Нико ништа неће да конкретно уради да њихов положај буде бољи, да се запосле и да од свога рада зарађују за живот достојан младог човјека, који ће стварати за добро економије, друштва и читаве земље.

До посла не могу доћи и због ухљебљавања подобних страначких кадрова, а који у највећем броју случајева иза себе остављају несагледиве посљедице, јер немају стручну спрему за посао на који су постављени. Знање се одавно не цијени у БиХ, али зато њене младе и образоване људе поштују земље широм свијета, јер доприносе њиховом развоју.

Небрига о младима велики је проблем и за предузећа, која остају без одговарајућих кадрова. Поједина предузећа већ кубуре са недостатком радника одговарајућих профила а, како због лоше и никакве образовне политике, тако и одласка људи у иностранство.

Земља је у ћорсокаку, одавно. Због свега и даље можемо очекивати одлазак младих у иностранство, гдје ће бити цијењени и поштовани и даљи суноврат домаће економије. Бољем да се надамо, дефинитивно, не можемо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана