Млади криминалци

Анита Јанковић-Речевић

Малољетничка деликвенција, која поприма све веће размјере на овим просторима, веома је опасан друштвени проблем, с којим се, чини се, нико не хвата у коштац.

Према подацима МУП-а РС само прошле године у Српској је 308 малољетника дошло у сукоб са законом, што је за око шест одсто више него годину раније. Голобради младићи без личне карте, умјесто да играју фудбал са вршњацима испред зграде, све чешће завршавају у полицији због туча, пљачки продавница и диловања дроге, а посебно је забрињавајуће што је за криминалним радњама лани у Српској посегло и 14 крхких дјевојчица, од којих се очекује да прате моду, маштају о каријери, љубави, породици и дјеци, а не да узоре траже у криминалцима и опасним момцима.

Аларм да је требало да се надлежни овим проблем одавно позабаве пали и све ниже старосно доба оних који крше закон. Међу онима који су лани добили досије у полицији је десетак преступника млађих од 14 година.

Поремећен систем вриједности у односу на ранија времена довео је до пораста младих који су у сукобу са законом. Раније је било срамота ако се сазна да се у некој породици дијете дрогира и прави проблеме, а данас се на такве појаве гледа као на нешто што је модерно и ин.

Такође, вјетар у леђа омладини је правосудни систем, који пунољетне криминалце за тешка кривична дјела осуђују на кратке стазе или их уопште не осуђује. Лоши момци веома брзо се враћају улици. То је лоша порука овдашњој омладини, која је и те како склона имитирању и којој су криминалци често идоли на које се угледају.

Исто тако, сиромаштво је један од главних окидача за делинквентно понашање малољетника. Бројне породице нису у могућности да приуште својој дјеци ни ужину, а камоли да им обезбиједе скупе патике, дресове, телефоне, одморе, излете и љетовања, због чега дјеца у царству лоших навика потежу за криминалом.

Стога се проблемом малољетничке делинквенције морају сви много озбиљније позабавити, од родитеља, учитеља, до оних који кроје законе. Узалуд нам куле и градови ако нам будуће нараштаје “школује” улица. Казне за делинквенте, па макар били и малољетници, треба пооштрити, да нам криминалци не би кројили судбину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана