Млади и насиље

Милијана Латиновић

Насилно понашање омладине у Српској у посљедње вријеме, нажалост, готово да постаје свакодневица. Од наизглед безазлених препирки, до удараца песницама и потезања оружја танка је линија. Учесници свађа које завршавају повредама, па и смрћу, све чешће су они који су тек прославили пунољетство и закорачили на позорницу живота.

У прилог томе говори и најновији случај из Дервенте гдје су двојица младића намјерно, украденим аутомобилом ударила полицајца, нанијевши му повреде руке, ноге, рамена и главе и због чега им пријети оптужница за покушај тешког убиства.

Шта је у главама младића пред којима је цијели живот, када одлуче да постану криминалци и посегну за нечијим животом, то знају само они.

Одговорност за овакво понашање носе сви који прећуте "безазлене" препирке и зажмире на понеки шамар, јер наизглед безопасне свађе у секунди завршавају смрћу.

Догађаји попут овог који је унио немир међу становнике Дервенте, али и широм Српске, аларм су да је у друштву нешто кренуло низбрдо и да ствари полако измичу контроли.

Умјесто да су нам пуне учионице, ми на школе стављамо катанце. Умјесто да проширујемо фабрике, очигледно је да ћемо прије морати проширити затворе, јер из дана у дан својим поступцима омладина пуни ступце црне хронике.

Свакако да нису сви младићи и дјевојке попут ових који су умјесто образовања и друштвено корисних занимања радије изабрали криминал. Не треба кроз овакве негативне примјере оцрнити цијелу генерацију, јер много је младих, школованих и успјешних који су понос својих породица, градова и цијеле Републике.

Међутим, овај случај је аларм који показује да се васпитањем оних којима сутра остављамо будућност треба сви много озбиљније да позабавимо - од породице, преко образовних до социјалних установа.

Родитељи од најранијег узраста дјецу треба да уче да за насиље не постоји оправдан разлог чак и у ситуацијама ако неко "заслужи" грубу ријеч или много више. Ударити неког само је одраз наше (не)културе, а свјесно угрожавање нечијег живота аларм упозорења цијелом друштву.

На институцијама у Српској је да константно покрећу причу о оваквим и сличним проблемима и да проналазе адекватне казне за починиоце које ће бити и опомена другима да не крену странпутицом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана