Млади без посла

Драгана Орловић

Сви људи нису специјалисти, немају ни сви стално запослење, а још мање је оних који досегну врхунац у каријери.

Посљедња истраживања показују да је близу 58 одсто младих без посла. Чињеница је, нажалост, да тржишту недостаје велики број радних мјеста.

Да се економија у земљи бори са разним недаћама, сличним или готово истим какве имају и "јаче" земље од нас. Исто тако стоји и да образовни систем није довољно уређен и да је уписна политика неусклађена са потребама тржишта рада. То су тачне чињенице, реални проблеми. Тачно је и да су појединци до посла стигли "преко везе", да су неки конкурси расписани за "тамо већ неког", што обесхрабрује људе, а посебно младе.

Истраживања су, међутим, показала и да у свему овоме постоји један проблем о којем ријетко ко говори и који често лако превидимо, а то је став младих и њихово цјелокупно понашање када је у питању запослење. Истраживања, наиме, показују да млади људи нису незапослени само због недостатка посла, него и због тога што не желе да га траже и очекују да ће неке установе наћи радно мјесто за њих.

Да ли је проблем у ставу? Погрешној перцепцији, или нечем трећем?! Можда им посао не треба или очекују да ће им "пасти с неба"?

Чињеница је да многи бирају шта ће радити. Појединци по завршетку школовања не знају ни како да напишу ЦВ, ни како да се понашају на разговору са послодавцем. Али зато знају колику плату желе и на којој позицији да буду. Знају и гдје не желе да раде. Јер, не, они се нису за та радна мјеста школовали, и они заслужују послове у својој струци. Послове које ће једног дана добити. Морају.

А, нема неважног посла, говорио је чувени Мартин Лутер Кинг. Сваки посао је узвишен и важан и треба га предано радити.

Незапосленост младих је проблем против којег се декларативно морају борити сви. А, прве битке крећу од нас самих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана