Мјере за спас наталитета

Драгана Орловић

Демографија и популациона политика напокон су и код нас одређене као примарни национални и политички циљеви, па се увелико кренуло са предузимањем разних активности на планирању сета мјера популационе политике, како би се побољшала демографска слика.

Влада Републике Српске тако је усвојила низ нових законских рјешења, којима ће од наредне године растеретити пословање послодаваца, створити боље услове за рад и пословни амбијент, али и помоћи незапосленим мајкама, те лицима са тјелесним и менталним потешкоћама која нису у стању да раде. Измјенама Закона о дјечијој заштити предвиђено је увођење новог права односно, накнаде родитељу - његоватељу у износу од 25 одсто од минималне плате у Српској, а уводи се и матерински додатак за све незапослене породиље, без обзира колико је дуго незапослена.

Међу новим предложеним законским рјешењима, који би ускоро требало да се нађе пред Народном скупштином РС је и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о дјечијој заштити, према којем ће Влада Српске од 2020. године на себе у потпуности односно 100 одсто преузети рефундацију бруто плата послодавцима за вријеме породиљског одсуства, јер се према постојећем закону, послодавцима рефундира 80 одсто бруто плате радника на породиљском.

Годинама се инсистирало да управо тај сет законских рјешења буде усвојен, јер ће, како тврде стручњаци, побољшати пословање и омогућити нова запошљавања. И ето, усвојен је. Први кораци су учињени, што је за похвалу, али не треба занемарити чињеницу да је још много тога потребно урадити и уредити, уколико желимо позитивне ефекте и дугорочније рјешење за лошу демографску слику која је присутна већ деценијама уназад.

Дјечији и матерински додаци и даље су минимални, субвенције каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове још минималније, а одлазак младих из земље све масовнији.

Удружења са четворо и више дјеце су посебна прича, јер они воде и посебне битке. Брачни парови који су се одлучили да имају више дјеце сусрећу се са разним потешкоћама и подугачак је списак приоритетних ствари које је  потребно ријешити само када је та категорија у питању.  За почетак, можда да им се обезбиједе бесплатни уџбеници, без обзира на успјех у школовању и да тако кренемо од мањих, али и те како важних ствари, јер су већа примања, бољи привредни и економски амбијент свакако основ за побољшање демографске слике и кључ останка на овим просторима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана