Мјере и контрамјере

Ведрана Кулага Симић

Нова правила приликом која је Хрватска успоставила за увоз воћа и поврћа које иде на територију те државе из земаља које нису дио ЕУ, изазвала су бурна реаговања власти у погођеним земљама јер, прије свега, нису у духу важећих правила у области трговине, а ставила су у крајње незавидан положај воћаре и повртаре из региона.

Хрватска је енормним таксама за преглед воћа и поврћа, које су повећане за чак 22 пута, заправо донекле спустила рампу за производе који долазе из БиХ, Србије, Македоније и Црне Горе јер је аутоматски подигла њихову цијену, а олакшала пролаз до рафа за воће и поврће са својих њива.

Произвођачима са подручја Балкана, који ионако спајају крај с крајем и у неповољним условима покушају да зараде, нови услови на границама са Хрватској задали су нове главобоље, уз оне које стално имају због новца и временских услова.

Од гледања у небо одавно им је мука, а сада и од такси које морају бити плаћене да би производи добили зелено свјетло за  прелазак. 

Ако има шта позитивно то је да је Хрватска својим потезима ујединила остатак Балкана, односно оне који се труде да што прије постану дио ЕУ. БиХ, Србија, Црна Гора и Македонија, које су погођене овом одлуком званичног Загреба, показале су потребно јединство у циљу спречавања негативних посљедица које неминовно носе нова хрватска права. Јасно су рекли да поједина хрватска објашњења због чега је дошло до овога једноставно не "пију воде" и да нема потребе да их њима додатно понижавају и људе.

На јучерашњем скупу у Сарајеву ресорни министри из земаља региона усвојили су неколико закључака и утврдили трасу по којој ће се кретати у наредном периоду, уз јасан став да је најбољи пут да званични Загреб повуче свој спорни правилник.

То би, заиста, било најбрже и најбоље рјешење. А ако остану при својом правилнику никоме се не пише добро. Земље региона биће принуђене да посегну за контрамјерама да би, колико је то могуће, заштитили домаћу производњу, а то ће неминовно водити у нове тихе економске ратове који нису потребни никоме.

Контрамјере нису добро рјешење, али су нужно зло након тог посљедњег потеза званичног Загреба који је морао да зна, а и знао је, такве ће посљедице произвести на Балкану. По све па и своје произвођаче.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана