Мјере и контрамјере

Марина Чигоја

"Србија не жели да одговара на одлуку Хрватске да онемогући улаз српским возилима јер се на економске мере може одговорити економским мерама, али на лудило никако."

Ова реченица премијера Србије Александра Вучића можда и најбоље описује, у најмању руку, ирационално понашање хрватског премијера Зорана Милановића, који је јуче донио одлуку да забрани улазак путничких возила из Србије у Хрватску. 

Шта се десило? Због чега се односи између Загреба и Београда поново заоштравају? Да ли је прилив миграната са Блиског истока заиста прави разлог одлуке хрватске власти да забрани теретни, а након контрамјера и путнички саобраћај из Србије или се иза свега тога крије покушај хрватског премијера да прикупи неколико јефтиних политичких поена пред изборе? Има ли бољег начина да се то уради него да се скрене тема са кључних економских и социјалних питања? Има ли боље земље од Србије да се националистичке страсти разбуктају? Јасно је да се иза оваквих потеза крије политика.

Зна то све Милановић, само је питање да ли се мало прерачунао и да ли ће заиста постићи резултат који је желио. 

Очито је да Хрватска полако, али сигурно губи компас и да се више ни сама не сналази у својим мјерама за "спас државе и економије". Не треба заборавити да су недавно без икаквог разлога покушали да забране и извоз млијека из БиХ у ЕУ. Наравно да је њихова неоснована жалба одбијена. Али, Хрватима то није било довољно, они и даље настављају по своме.

У свим овим политичким играма најдебљи крај, наравно, извући ће обични грађани и привредници и то не само Србије и Хрватске него и РС. Колатерална штета економско-политичког рата Хрватске и Србије биће и привреда Српске, која већ сада има велике губитке јер су приморани да извозе своју робу и увозе репроматеријал даљим путем.

Осим тога, под знаком питања су и рокови које имају са својим ино-партнерима, јер су десетине камиона са робом која је већ пропала данима блокиране на прелазу између Србије и Хрватске, а ако се бесмислени спор убрзо не прекине, 

сличне сцене имаћемо и на граничном прелазу Рача, гдје су већ сада огромне колоне камиона који се преусмјеравају према БиХ.*

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана